Budapest óriási szeretettel fogadta a szentatyát – pápalátogatás az olasz sajtóban

Nem maradt visszhang nélkül a nemzetközi sajtóban a pápa tegnapi budapesti látogatása. A legtöbb beszámoló Ferenc pápa és Orbán Viktor találkozóját emeli ki, de található leírás az Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmiséről is, amit a szentatya celebrált. Egy jobboldali napilap a magyar miniszterelnök pápának átadott ajándékára is kitért. Sajtószemlénk.

2021. 09. 13. 16:59
ÁDER János; ORBÁN Viktor; FERENC pápa
Budapest, 2021. szeptember 12. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ferenc pápa találkozója (j) Orbán Viktor miniszterelnökkel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséje előtt a Szépművészeti Múzeumban 2021. szeptember 12-én. Középen Áder János köztársasági elnök (takarásban). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar főváros óriási szeretettel fogadta a szentatyát, mintegy százezer hívő vett részt a nemzetközi eseményt záró szentmisén

– számol be az Avvenire katolikus napilap Ferenc pápa budapesti útjáról. Az olasz püspöki kar sajtóorgánuma részletes tájékoztatást adott a szentatya 34. nemzetközi apostoli utazásáról. 

Budapest volt az első külföldi város, melyet kórházi tartózkodása után meglátogatott a pápa. 

A sűrű program és a nagy meleg ellenére a szentatya jó egészségi állapotban tudott részt venni a budapesti találkozókon. „Az oltáriszentség kegyelme gyógyítsa szívünk keménységét – üzente a pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén, emeli ki a pápa beszédéből a napilap. Európa szívében felcsendült a szentatya ajkáról a kérdés: „Mi, keresztények elveszítettük volna lelkesedésünket az evangélium hirdetésére?” A katolikus egyház feje felszólította a híveket a testvériség építésére, valamint a gyűlölet, a bezártság és az antiszemitizmus elleni harcra. A szentmisén elhangzó szavaiban arra buzdított, hogy nyissuk ki szívünk „a megfeszített és feltámadt Isten újdonsága előtt” – számol be az katolikus lap.

A sajtóorgánum megemlíti a magyar püspöki kar tagjaival való találkozót, melyen a szentatya azt kérte a püspököktől, hogy a papokkal és a világi lelkipásztori munkatársakkal együtt mindig „mutassák meg az Egyház valódi arcát, amely mindenkit, a kívülről érkezőket is elfogadja” – emeli ki a pápa beszédéből az Avvenire. A magyar keresztény egyházak és a zsidóság képviselőihez szóló szavaiban a szentatya a Lánchíd képét hívta segítségül, mely nem olvasztja össze, de összekapcsolja a város két részét.

Az ország vezetőivel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János köztársasági elnökkel a Szépművészeti Múzeum zárt kapui mögött tartott találkozóról a Szentszék szóvivője, Matteo Bruni így nyilatkozott a vatikáni médiáknak: „A köztársasági elnökkel és a miniszterelnökkel való találkozó az előre meghatározott program szerint zajlott. Jelen volt Pietro Parolin bíboros államtitkár és Paul Gallagher érsek, a Vatikán külkapcsolatokért felelős titkára is. A találkozón a felek a teremtett világ megóvásáról, a családok védelméről és támogatásáról, valamint az egyház szerepéről beszéltek.” 

Az Osservatore Romano vatikáni napilap vezércikkben foglalkozott a pápa magyarországi látogatásával. 

Az előzményekben kiemeli, hogy nemcsak lelkiségi, ökumenikus, és vallásközi párbeszéd jegyében megrendezett útról van szó, hanem politikai színezettel is bír. Nagy várakozás előzte meg ugyanis a Róma püspöke, valamint a magyar miniszterelnök, és a köztársasági elnök találkozóját.

Az olasz sajtó reflektorfénye Budapestre vetült

– írja a La Bussola Quotidiana Ferenc pápa és Orbán Viktor találkozójáról. – A pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárószentmiséjének celebrálására utazott a magyar fővárosba, az olasz sajtó azonban tudomást sem vett az esemény spirituális jelentőségéről – írja neheztelve a Bussola az olasz lapokban megjelent cikkekről, akik napokon keresztül azon spekuláltak, létre jön-e – és ha igen, akkor milyen keretek között – a találkozó. 

A napilapok beszámolói valóban elsősorban a magyar kormányfő és a római főpásztor találkozójára koncentráltak. 

A pápa találkozott Orbánnal

– írja a La Repubblica. – Negyven percet töltött a pápa Orbánnal – hozza az Il Corriere della Sera. A La Stampa szerint a pápa feddő szavakkal szólt Orbánhoz, az Úrangyala imádságot követő üzenetben arra buzdította a magyar kormányfőt, hogy nyissa meg szívét napjaink szomjazói előtt. A napilap értelmezése szerint a fenti szavak egyértelmű üzenettel bírnak több ezer afgán menekült befogadására. 

Az Il Tempo jobboldali napilap szerint

Orbán sokatmondó gesztussal élt, amikor átnyújtotta Ferenc pápának IV. Béla király levelének másolatát. A XIII. századi írásban a magyar király segítséget kért IV. Ince pápától a keresztény földet fenyegető tatár veszély megfékezésére. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.