Kerpel-Fronius beismerte: a főváros valószínűleg nem tudja megvétózni az atlétikai vb-t

A momentumos főpolgármester-helyettes ígéretet tett arra, hogy tartják magukat a 2019-es megállapodáshoz.

Forrás: TELEX, MN2021. 09. 02. 15:49
KERPEL-FRONIUS Gbor
Budapest, 2019. november 5. Kerpel-Fronius Gábor, az átláthatóságért, a részvételiségért, az innovációért és a fenntartható fejlõdésért felelõs fõpolgármester-helyettes az új összetételû Fõvárosi Közgyûlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes szerint a fővárosnak valószínűleg nincs tényleges vétójoga a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezése kapcsán, de politikai mozgástere van – írta meg a Telex az ATV Start című műsorában elhangzottakra hivatkozva.

Kerpel-Fronius azt mondta, hogy pártja, a Momentum jelenleg nem az atlétikai vb megrendezését tartja a legfontosabb feladatnak, de tartják magukat ahhoz a 2019-es megállapodáshoz, ami szerint megrendezik a budapesti vb-t, ha a leendő atlétikai stadion közelében felépül a Diákváros, valamint az állam öt év alatt ötvenmilliárd forinttal támogatja az Egészséges Budapest programot. Most azonban úgy látják, hogy a Fudan Egyetem terjeszkedése miatt veszélybe került a Diákváros, és az egészségügyi program idei tízmilliárdjának kiutalása is késik.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a főváros vezetése megtorpedózhatja-e az atlétikai vb rendezését, Karácsony Gergely helyettese azt mondta, hogy valószínűleg nincs tényleges vétójoguk, de hozzátette, hogy „a Nemzetközi Atlétikai Szövetség korábban többször is kifejezte, nem akarnak olyan városokban versenyeket rendezni, ahol a városvezetők nem állnak ki teljes mellszélességgel az esemény mellett”.

Kerpel-Fronius szerint ebben igenis van politikai mozgástér.

Karácsony Gergely vétózna

Korábban a Demokratikus Koalíció fővárosi frakciója javaslatot nyújtott be, hogy Budapest álljon el az atlétikai vb megrendezésétől, mert „a kormány az erre vonatkozó megállapodást megszegte, amikor lemondott a Diákváros felépítéséről” – írta közösségi oldalára Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, aki sértődötten vette tudomásul, hogy Karácsony Gergely beelőzte.

Augusztus 26-án reggel a főpolgármester sietve be is jelentette, hogy bizony akkor így nem lesz atlétikai vb.

A politikában nincs szerzői jog. Örülni kell annak, ha valamely javaslat támogatókra lel

 – írta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke közösségi oldalán, miután Karácsony Gergely bejelentette, hogy nem támogatja a 2023-as atlétikai vb megrendezését.

„Na meg az se baj, ha tudunk kemény döntésekhez bátorítást adni. Szóval köszönet Gy. Németh Erzsébetnek és a DK fővárosi polgármestereinek” – összegezte a pártelnök.

Karácsony Gergely nem először merít mások ötletéből, ugyanis a Diákváros projektről a Budapest Fejlesztési Központ által megrendelt látványterveket korábban fővárosi munkaként mutatta be a Facebook-oldalán. Miután lapunk felhívta a főpolgármester figyelmét arra, hogy a kampányában budapesti Nagyerdőt ígért Diákváros helyett, Karácsony a Csepeli Közpark kormányzati projektet egyszerűen átnevezte Budapesti Nagyerdőnek.

Mint megírtuk: a főpolgármester ismét a 2023-as atlétikai világbajnokságot használja fel politikai céljaira, ugyanis azt fogja javasolni a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy Budapest vonja vissza a sportesemény megrendezéséhez szükséges hozzájárulását.

Borítókép forrása: MTI/Balogh Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.