Közel a teljes átoltottsághoz az ELTE 

Kilencvenszázalékos az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) polgárainak az átoltottsága – értesült a Magyar Nemzet. A védőoltás elfogadásának aránya – amely a jelenléti oktatás fenntarthatósága érdekében is kiemelten fontos – jelentősen meghaladja az országos átlagot.

2021. 09. 09. 6:20
Print Forrás: Elte
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvező kép rajzolódik ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem járványügyi helyzetéről az intézmény vezetősége által készített anonim felmérés alapján – tudta meg a Magyar Nemzet. A kérdőív eredményeiből kiderült, hogy a válaszadók körében a védőoltás elfogadásának aránya jelentősen meghaladja az országos átlagot, ugyanis a kitöltők mintegy kilencven százaléka már mindkét védőoltást megkapta, további két százalék pedig tervezi, hogy beoltatja magát. 

A legnagyobb átoltottsági arány az oktatók és a kutatók körében volt tapasztalható, itt a válaszadók 97 százaléka élt az oltakozás lehetőségével. Ez az arány a hallgatók körében 87, az egyetemi munkatársak esetében pedig kilencvenszázalékos volt. 

Az összes válaszadó hét százaléka ugyanakkor továbbra is úgy nyilatkozott, hogy nem kapott oltást és nem is tervezi azt felvenni. A kitöltők kétharmada emellett úgy véli, nem esett át koronavírus-fertőzésen, mintegy 13 százalékuk pedig megerősített pozitív diagnózissal rendelkezik. 

Fotó: ELTE

Az egyetem tájékoztatása szerint az intézmény vezetői és szakértői indokoltnak látták egy önkéntes és anonim kérdőívvel felmérni az egyetemi polgárok átoltottságát, mivel az ELTE a 2021–22-es tanévet jelenléti oktatással indította. A jelenléti oktatás fenntarthatósága érdekében ugyanis elengedhetetlen, hogy pontos és naprakész adatok és információk álljanak rendelkezésre az aktuális helyzetről – szögezték le.

A közleményben továbbá felhívták a figyelmet, hogy az átoltottsági adatokból származó megállapítások a járványügyi operatív koordináló testület szándéka szerint alapot szolgáltathatnak az egyetemen alkalmazott – a járvánnyal összefüggő – magatartási szabályok finomhangolására. 

Emellett jelezték, hogy a védőoltás felvételéről szóló kérdőív lezárultával az egyetem továbbra is számít a hallgatók és a dolgozók adatszolgáltatására, tehát az intézményen belül a későbbiekben ismétlődően felmérik majd a járványügyi és az átoltottsági helyzetet. A felmérésben szeptember 7-ig közel huszonkétezer ELTE-s polgár, oktató, hallgató és munkatárs vett részt. A kitöltők mozgósításában nagy szerepet játszott az összehangolt kommunikáció,  valamint a legnagyobb közösségi média bevonása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.