időjárás 1°C Miklós 2021. December 6.
logo
A Hősök terén szervezett eseményre minden érdeklődőt várnak

A székely autonómiára emlékeznek vasárnap

Magyar Nemzet
2021.10.28. 17:45 2021.10.28. 17:57
A székely autonómiára emlékeznek vasárnap

– Idén is összegyűlünk október utolsó vasárnapján Budapesten a Hősök terén, a székely autonómia napjának magyarországi központi rendezvényén, amelyet a Pro Civitate Dei Egyesülettel közösen szervezünk– írta közleményében Incze Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke. A szervező kiemelte: az idei alkalom más lesz, mint a korábbiak, mert a koronavírus-járvány terjedése miatt Romániában a hatóságok korlátozták a gyülekezési jogot. 

Incze Árpád hangsúlyozta: minden korábbinál fontosabbnak tartják, hogy sokan vegyenek részt az anyaországi eseményeken, hogy ezzel is felhívják a figyelmet arra a politikai küzdelemre, amelyet a nemzeti régiókért kell megvívni. A szervező emlékeztetett: Európában nemcsak az államok a hordozói a nemzeti kultúráknak, hanem egyes régiók is. 

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére szerte a Kárpát-medence magyarlakta területein minden évben meggyulladnak ilyenkor az őrtüzek, amellyel az önrendelkezés megvalósításának szükségességére hívják fel a figyelmet.

Az október 31-én (vasárnap) 17 órakor kezdődő rendezvényen beszédet mond Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja, Gaal Gergely miniszteri megbízott (Miniszterelnökség), Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a külügyi bizottság elnöke.

Közreműködik: Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, Vikidál Gyula Liszt Ferenc-díjas énekes, előadóművész, valamint az Erdőfű Zenekar.

Borítókép: Boda L. Gergely