időjárás 19°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

„Önrendelkezést Székelyföldnek, szabadságot a Kárpát-haza magyarjainak!”

Kreft-Horváth Márk
2021.10.31. 18:14 2021.10.31. 23:48
„Önrendelkezést Székelyföldnek, szabadságot a Kárpát-haza magyarjainak!”

Itt a helyünk a Kárpát-medencében!

– jelentette ki ünnepi beszédében Szabolcs Attila, a XXII. kerület egykori polgármestere, a budafoki őrmáglya meggyújtása előtt. Mint arról már korábban beszámoltunk, a székely autonómia napján a fővárosban is több helyen őrtüzet gyújtottak, ezzel kiállva Székelyföld mellett.

A fideszes (korábban MDF-es) volt városvezető szerint szabadságra, önrendelkezésre és függetlenségre kell törekednünk. – A magyaroknak ez jár több mint ezer év őshonosság jogán – húzta alá a politikus. 

Európa nyugati felének nem tetszik, hogy ragaszkodunk gyökereinkhez, és nem adjuk áruba a Kárpát-medence magyarságát

– hívta fel a figyelmet Szabolcs Attila. 

Hozzátette: 2021-ben újra magyarságuk miatt vannak veszélyben Székelyföld és Kárpátalja magyarjai, ami korábban elképzelhetetlen volt. Szabolcs Attila szerint 

népvándorlások, háborúk korában élünk, a helyünk viszont itt van az őrmáglya mellett, amely a székelyek szabadságáért ég.

A kerületet három cikluson át vezető polgármester megemlítette, hogy 

Budafokon tűzték ki az első székely zászlót 2013-ban, amikor Magyarországon elkezdődött a szolidaritási mozgalom a székelyföldi települések szabad szimbólumhasználatáért.

– Kiállunk mellettetek, székelyek! – üzenték akkor a polgármester szerint.

Önrendelkezést Székelyföldnek és Erdélynek, és szabadságot a Kárpát-haza magyarjainak!

– zárta beszédét Szabolcs Attila. 

Benedek Huszár János, a székelyföldi Kovászna megyében található Barót polgármestere beszédében, elmondta, hogy a mai napon Székelyföld történelmi határán is őrtüzek égnek. Ez az akció még az űrből is látható, a máglyiák a lármafa vonulatát követik. 

Köszönjük a szolidaritást és hogy testvérként viseltetnek velünk!

– hálálkodott a székelyföldi politikus. 

A budafoki Duna-parthoz közeli dombon (a Kossuth Lajos utca és a Tóth József utca találkozásánál) ezután meggyújtották az őrtüzet. A műveletben részt vett Németh Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő, és Karsay Ferenc (Fidesz–KDNP) a XXII. kerület jelenlegi polgármestere.