Siófokon nagy talány a Galerius fürdő sorsa

Elterjedt a közösségi médiában, hogy egy egész évig is zárva maradhat Siófok-Szabadifürdőn a nyáron leállított Galerius. A helybeliek aggódnak, mert korábban kiderült, a fürdő útjában áll egy önkormányzat által támogatott ingatlanberuházásnak. A városvezetés nem adott megnyugtató választ.

Kerékgyártó György
2021. 10. 19. 6:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június közepe óta nem fogad vendégeket Siófok-Szabadifürdőn a Galerius élményfürdő és wellnessközpont, és nincs megnyugtató adat az újranyitással kapcsolatban. Mint azt a Magyar Nemzet korábban megírta, a mindössze tizenöt éve megnyitott létesítmény karbantartására a második ciklusában járó baloldali önkormányzat évek óta nem költött komolyabb összeget, ugyanakkor Lengyel Róbert polgármester a nyarat megelőzően többször posztolta, hogy az elvégzett szakértői vizsgálat szerint a fürdő építészetileg eleve elhibázott. Az önkormányzatot bíráló civilek és az olyan hírközlők, mint például a Siófok Hírei határozottan állították, hogy a fürdő mindezek ellenére nyereségesen működött. 

A civileknek az adott okot a gyanakvásra, hogy mindeközben zajlik egy olyan ingatlanfejlesztési projekt a városban, amelyet a polgármester támogat, a helyiek azonban elleneznek.

A korábbi, fideszes vezetésű városvezetés építette fel a Galeriust, ezzel egy időben engedélyt adott egy vállalkozónak négy apartmanház felhúzására, ha cserében az kialakít egy szolgáltatóházat is a területen. Valamennyi elem elkészült, ám maga a projekt közben a válság miatt többször gazdát cserélt. Az új projekttulajdonos most már luxustoronyházakat tervez a területre, amiben az önkormányzat támogatja. A Siófok-Szabadifürdőért Civil Csoport többször megtámadta jogi úton a polgármesternek a rendkívüli jogrend idején egy személyben meghozott döntéseit, a terveket azonban némi módosítás után Lengyel Róbert újra elfogadta. A Galerius fürdő ügye május végén került újra elő. Az intézmény vezetőjét – annak ellenére, hogy 35 milliós pozitív mérleget mutatott be – még tavaly ősszel elbocsátották, májustól Lengyel egyre több közleményt adott ki az intézmény műszaki állapotával kapcsolatban, majd bezáratta azt.

A civilek véleménye az, hogy a szolgáltatóház és a fürdő útjában áll az újabb fejlesztési terveknek, tulajdonképpen csak ezek bontásával volna megvalósítható a toronyházas projekt. 

A város honlapján nyáron közlemény jelent meg, amely szerint a városvezetés szeretné újranyitni a fürdőt. Októberre azonban az a hír terjedt el a közösségi médiában, hogy nem tudni, mikor kezdenek hozzá az épület technikai felújításához, a Galerius akár egy évig zárva maradhat. Tájékoztatást kértünk Lengyel Róbert polgármestertől, aki írásban a következőket válaszolta: „a Galerius fürdő felújítási munkálatairól készült jelentés az október 28-i képviselő-testületi ülés napirendjei között szerepel. Tervezünk tárgyalni annak felújítási lehetőségeiről és pénzügyi feltételeiről, amennyiben addig megvitatható formába kerül az anyag. A döntés tükrében tudunk majd nyilatkozni a további lehetőségekről.”

(Borítókép: A létesítmény zárva marad, a jövőjéről nincs döntés; Fotó: siofok.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.