Csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a budapesti karácsonyi vásárra

Kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható a péntek délután megnyíló budapesti adventi és karácsonyi vásár a Vörösmarty téren. Ugyan a hagyományt tavaly elsöpörte a járvány, idén a hatályos járványügyi szabályoknak megfelelően a karácsonyi vásár november 19. és december 31. között lesz látogatható. A vásárra készpénzmentes fizetést vezettek be, ezért csak bankkártyát és feltöltős FestiPay kártyát engedélyezett a használni.

2021. 11. 19. 11:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2021-es budapesti adventi és karácsonyi vásárra kizárólag beléptetőkapukon keresztül lehet bejutni, ráadásul csak érvényes védettségi igazolvány és személyi okmányok együttes felmutatásával. A szervező Budapest Brand Zrt. Sajtóosztálya lapunk kérdésére elmondta: 

Az idei vásáron a hatályos járványügyi szabályoknak megfelelő beléptetés a biztonsági szolgálatot ellátó vállalkozó feladata. A szervezők csak a magyarországi, az uniós és az országunk által elfogadott védettségi igazolvánnyal rendelkezőket engedik be a rendezvény területére.

November 19-én ünnepélyes megnyitóval, a hagyományok szerint a négy adventi vasárnapon meghitt közös gyertyagyújtással várják az idelátogatókat, emellett december 1-től december 26-ig különleges ünnepi fényfestés lesz a Gerbeaud Ház falán. December 5-én pedig a gyerekek nagy örömére ellátogat az igazi Mikulás, Joulupukki is a Vörösmarty térre.

A Magyar Nemzet kérdésére a fővárosi imázscég arról tájékoztatott, hogy a Budapest Brand Zrt. az árusok részére annak ellenére vállalta a 2019 évi díjaknál is kedvezőbb bérleti díjat, hogy nem érvényesítette az elmúlt két évben bekövetkezett munkaerő- és szolgáltatói áremelkedést, valamint a Covid-szabályokkal együtt járó plusz költségeket sem hárította át. Ez hozzávetőlegesen összesen minimum harmincszázalékos kedvezményt jelent az árusoknak. Reagáltak arra a kérdésünkre, hogy idén a vártnál jóval kevesebb külföldi turista érkezhet hazánkba a koronavírus-járvány miatt, ezért a kereskedők bevétele is elmaradhat az ilyenkor szokásostól. 

A tájékoztatás szerint a vásáron kizárólag csak Paypass-szal rendelkező bankkártyával és FestiPay feltöltő kártyával lehet fizetni, készpénzt nem fogadhatnak el az árusok, azért, hogy ezzel is csökkenjen a járványügyi kockázat. A budapesti adventi és karácsonyi vásáron csaknem ötven kézműves kínálja a szebbnél szebb portékáját, az árusok a legkiválóbb alapanyagok felhasználásával, hosszú évtizedek tapasztalatával alkotnak különlegességeket. A budapesti adventi forgatagnak idén újra lesz egyedi bögréje, amelyben forralt bor, kávé, tea és fűszeres karácsonyi italok kortyolgatására lesz lehetőség.

A 2021-es budapesti adventi és karácsonyi vásár hivatalos bögréje (Fotó: Budapest Brand)

Ami viszont az ünnepi összképet megzavarja, ahogy lapunk is megírta: a patinás Vörösmarty-emlékművet ismét fólia alá rejtették el. A carrara-i márványból készült szoborcsoport védelme érdekében még 2019-ben a Hello Wood csapata állagmegóvó és bemutató pavilont tervezett és épített a Vörösmarty emlékműnek. 

Vörösmarty tér már ünnepi díszben, a háttérben a lefóliázott Vörösmarty-emlékmű (Fotó: Budapest Brand)

A megrendelő a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzathoz tartozó Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ volt, amely a nyílt pályázatot is kiírta. A szerződést már 2019 október végén írta alá az új baloldali városvezetés, mielőtt a fővárosi céget beolvasztották volna a Budapest Brand imázscégbe. Az állagmegóvó pavilon ára csaknem negyvenmillió forint volt, az új városvezetés láthatóan mégsem kívánja továbbra is hasznosítani az építményt. Az impozáns pavilon egy telet élt meg a Vörösmarty téren.

Borítókép: Vörösmarty tér (Fotó: Budapest Brand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.