Nemzeti gyász: a szovjet csapatok bevonulására emlékezik az ország

Országszerte tartanak megemlékezéseket, gyertyagyújtást az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján.

Forrás: MTI2021. 11. 04. 7:48
null
Budapest, 2021. oktber 25. rdekldk nzik az installcikat az "In memoriam Kossuth tr 1956. oktber 25. cm tablkillts nneplyes megnyitjn a Nemzeti Srkertben 2021. oktber 25-n. MTI/Kovcs Tams Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte tartanak megemlékezéseket, gyertyagyújtást az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján az áldozatokra emlékezve. Reggeltől félárbocon lesz az Országház előtt a nemzeti lobogó. Este a Szent István-bazilikában idén ismét emlékkoncertet tartanak.

A központi programok délelőtt 9 órakor kezdődnek a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Itt katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbócra eresztik a nemzeti lobogót.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, de idén ismét koncerttel is emlékeznek az áldozatokra Budapesten, a Szent István-bazilikában. A 18 órakor kezdődő emlékkoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Rádió Énekkara előadásában csendül fel Mozart Requiem című műve Antal Mátyás vezényletével. A hangversenyen csak előzetes regisztrációval és védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. Regisztrálni az [email protected] e-mail címen lehet. A rendezvényt az M5 csatornán élőben közvetítik.

Emellett 10 órától délután 4-ig protokollmentes megemlékezést is tartanak a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál. Ugyanitt a gyászpark látogatóközpontjában november 4-ig meg lehet tekinteni a 301–1989 című fotókiállítást is, amelyen Horváth Ernő pillanatfelvételei jelenítik meg a 301-es parcella átalakulását. Országszerte tartanak megemlékezéseket és gyújtanak gyertyát a forradalom áldozataira emlékezve.

November 4-ét a kormány 2013-ban hivatalosan is nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Borítókép: Érdeklődők nézik az installációkat az In memoriam Kossuth tér 1956. október 25. című tablókiállítás ünnepélyes megnyitóján a Nemzeti Sírkertben 2021. október 25-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.