időjárás 17°C Orbán 2022. május 25.
logo

Nemzeti gyász: a szovjet csapatok bevonulására emlékezik az ország

Forrás: MTI
2021.11.04. 07:48 2021.11.04. 08:27
Nemzeti gyász: a szovjet csapatok bevonulására emlékezik az ország

Országszerte tartanak megemlékezéseket, gyertyagyújtást az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján az áldozatokra emlékezve. Reggeltől félárbocon lesz az Országház előtt a nemzeti lobogó. Este a Szent István-bazilikában idén ismét emlékkoncertet tartanak.

A központi programok délelőtt 9 órakor kezdődnek a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Itt katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbócra eresztik a nemzeti lobogót.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, de idén ismét koncerttel is emlékeznek az áldozatokra Budapesten, a Szent István-bazilikában. A 18 órakor kezdődő emlékkoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Rádió Énekkara előadásában csendül fel Mozart Requiem című műve Antal Mátyás vezényletével. A hangversenyen csak előzetes regisztrációval és védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. Regisztrálni az [email protected] e-mail címen lehet. A rendezvényt az M5 csatornán élőben közvetítik.

Emellett 10 órától délután 4-ig protokollmentes megemlékezést is tartanak a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál. Ugyanitt a gyászpark látogatóközpontjában november 4-ig meg lehet tekinteni a 301–1989 című fotókiállítást is, amelyen Horváth Ernő pillanatfelvételei jelenítik meg a 301-es parcella átalakulását. Országszerte tartanak megemlékezéseket és gyújtanak gyertyát a forradalom áldozataira emlékezve.

November 4-ét a kormány 2013-ban hivatalosan is nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Borítókép: Érdeklődők nézik az installációkat az In memoriam Kossuth tér 1956. október 25. című tablókiállítás ünnepélyes megnyitóján a Nemzeti Sírkertben 2021. október 25-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)