időjárás -4°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

A 2022-es Családok Világtalálkozójáról is tárgyalt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
2021.12.02. 14:18 2021.12.02. 15:15
A 2022-es Családok Világtalálkozójáról is tárgyalt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) november 30-án megtartotta téli rendes ülését – tájékoztattak közleményükben.

Mint írják, idén is elindult a Katolikus Karitász karácsonyi segélyakciója „Tárjátok ki szíveteket” címmel, amelynek során a rászoruló családokat segítik a téli időszakban és karácsonykor. Évről évre növekszik az adományozók és a támogatott családok száma, így mára az adventi segélyprogram egy, az egész országot átölelő összefogássá vált.

A nélkülözőkért indított ünnepi összefogásnak kettős célja van: ünneppé tenni a karácsonyt és könnyebbé tenni a hétköznapok terheit.

Idén is több módon lehet csatlakozni a karácsonyig tartó adománygyűjtéshez, amelynek lehetőségeiről a karitasz.hu honlapon tájékozódhatnak. Angyalbatyu ajándékgyűjtő akciójuk keretében nehéz sorsú gyermekeknek lehet ajándékcsomagot készíteni és leadni a különböző gyűjtőpontok valamelyikén. Részletek a www.angyalbatyu.hu oldalon. Az ajándékcsomagokat a karitász önkéntesei juttatják el az országos hálózaton keresztül a rászoruló családok gyermekeinek.

A konferencia megköszönte tízéves szolgálatát és elfogadta Gáspár Istvánnak, az Országos Lelkipásztori Intézet igazgatójának lemondását, egyúttal megbízta Fábry Kornélt az intézet vezetésével.

A közleményből az is kiderül, hogy a testület áttekintette a Katolikus Pedagógiai Intézet beszámolóját. Az MKPK megbízása alapján továbbra is az intézet koordinálja a katolikus tananyagfejlesztés szakmai fejlesztő munkáját. A 9–10. évfolyamos irodalom- és történelemtankönyvekből 2021 őszén több mint negyvenezer példány került a pedagógusok és tanulók kezébe. Elindították a gyermekvédelmi szervezetfejlesztési projektet, amelyben 38 iskola vesz részt.

A konferencia döntött arról, hogy negyvenezer euró összeggel támogatja a földrengés sújtotta izmiri Szent Polikárp-templom újjáépítését Törökországban. A templom az izmiri keresztény közösség központjának számít, a törökországi keresztény kultúra és vallásközi párbeszéd szempontjából is kiemelkedő helyszín.

Marton Zsolt családreferens püspök beszámolt a 2022-es Családok Világtalálkozójának új irányelveiről. Amint azt a Szentatya az eseményt bemutató videóüzenetében kiemelte, 

a világtalálkozó teljesen új, multicentrikus formátumban zajlik majd. A központi események kijelölt helyszíne továbbra is Róma marad, ám az egyes egyházmegyék a családok és közösségek helyi találkozóinak a központjai lehetnek, így mindenki főszereplőnek érezheti magát.

Peter Štumpf muraszombati megyés püspök az évről évre megrendezett szlovén–horvát találkozóra hívta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és magyar hívek delegációját 2021. december 8-ra. A találkozónak a belantinci (Szlovénia) Árpád-házi Szent László királyról elnevezett templom és plébánia ad otthont. A testület örömmel fogadta a meghívást, mely kiváló alkalom a három nemzet katolikusai közötti egység mélyítésére.

Az ökumenikus imahetet 2022. január 16–23. között tartják – olvasható a közleményben. Az imahét anyagát a Közel-keleti Egyházak Tanácsa állította össze, mottója: „Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt” (Mt 2,2). Az országos ünnepi nyitó istentisztelet január 16-án, vasárnap 18 órakor lesz Budapesten a Deák téri evangélikus templomban. Szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros és igét hirdet Balog Zoltán református püspök.

Manuel Clemente, Lisszabon pátriárkája levélben tájékoztatta az MKPK elnökét a következő ifjúsági világtalálkozó időpontjáról. A találkozót, amelyre a püspökök testülete hívja a magyar fiatalokat, 2023 nyarán rendezik meg Portugália fővárosában, Lisszabonban.

Borítókép: Betlehemi jászol a váci székesegyházban, ahol Marton Zsolt váci megyés püspök karácsonyi éjféli szentmisét celebrált 2020. december 24-én. (MTI/Kovács Attila)