Elnézést kért a Mazsihisz a közös egyházi családügyi nyilatkozat egy mondata miatt

A Frölich Róbert országos főrabbi által kifogásolt mondat az volt: „A zsidó hagyományban is a nő–férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja”.

Magyar Nemzet
2021. 12. 14. 14:10
HEISLER Andrs
Heisler András. Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elnézést kért a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), amiért a több egyház által a házasság szentségéről és a férfi–nő kapcsolatról közelmúltban aláírt, és a Mazsihisz által is jegyzett nyilatkozatba belekerült egy szerintük vállalhatatlan mondat – idézte a Népszava a szervezet közleményét. Mint tudatták, a Frölich Róbert országos főrabbi által kifogásolt mondat az volt: „A zsidó hagyományban is a nő–férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja”. Az országos főrabbi szerint ez a mondat sértő és kirekesztő azokra nézve, akik nem élnek házasságban, továbbá ellentétes a zsidóság értékrendjével, hagyományaival, tanításával.

A nyilatkozatot a Mazsihisz nevében aláíró Heisler András elmondta, a saját hibájának tudja be, hogy e mondat fölött a sok egyeztetés és módosítás után elsiklott a figyelme.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.