időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo
Alexander Soros tízmillió forinttal járult hozzá a Freeszfe egyesület működéséhez

Soros György fia vette meg a Sátántangó eredeti kópiáját

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook
2021.12.19. 11:20 2021.12.19. 17:16
Soros György fia vette meg a Sátántangó eredeti kópiáját

Alexander Soros, a Nyílt Társadalom Alapítvány alelnöke, Soros György fia vette meg a Sátántangó kópiáját a Freeszfe Egyesület javára rendezett árverésen. 

Az aukción különleges tárgyakat és filmes relikviákat árvereztek el. Ezek közül az egyik tétel Tarr Béla filmrendező felajánlása volt, ami a magyar filmtörténet klasszikusának, a Sátántangónak eredeti munkakópiája. A Freeszfe közleménye szerint „a zárt licittel a licitáló szerződésben felelősséget vállalt, hogy biztosítja a megfelelő tárolást és azt, hogy ez a felbecsülhetetlen értékű szellemi kultúrkincs bármikor elérhető legyen a kutatás számára. Szombaton egy Facebook-posztban jelentette be Alexander Soros, hogy ő vette meg a kópiát.

A történet külön érdekessége, hogy bár Tarr Béla sosem tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, azonban a Freeszfe Egyesület hallgatóinak idén a CEU épületében tartott workshopot a rendező.

Mint ismert, az SZFE – a modellváltásban érintett egyetemek közül egyedüliként – már a kezdetektől élesen tiltakozott az alapítványi fenntartásra való átállás ellen, noha az a korábbinál rugalmasabb gazdálkodási lehetőségeket biztosít, s nemhogy csorbítja az egyetemi autonómiát, de éppen hogy nagyobb önállóságra ad lehetőséget.

A botrányokkal teli 2020. őszi félévben a modellváltás ellen fellépő hallgatók már a szemeszter elején barikádot emeltek, blokád alá vonták az egyetem épületét, végül fel is kellett függeszteni az oktatást. Az egyetem ügye ráadásul hamar nyílt politikai kampánnyá változott, miután a baloldali pártok gyakorlatilag felsorakoztak a tüntetés mögé. 

A lázadók az év elején létrehozták a Freeszfe Egyesületet. Noha a háttérből uszító erők megpróbálták ellehetetleníteni az egyetem új vezetését, a második szemeszter zökkenőmentesen indult, még annak ellenére is, hogy februárban több oktató rendkívüli felmondással távozott.

Borítókép: Alexander Soros és barátja, Maxwell Osborne (Fotó: Instagram/Alex Soros)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.