Merkely Béla: Magyarországra is megérkezett a járvány ötödik hulláma

A teljes oltás a három oltás, csak így hatékony a védelmünk – mutatott rá a Semmelweis Egyetem rektora.

Magyar Nemzet
Forrás: Kossuth Rádió2022. 01. 07. 8:43
MERKELY Bla
Budapest, 2020. május 25. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora a digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében kötött stratégiai együttmûködési megállapodás aláírásán az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) 2020. május 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az omikron variáns következtében Magyarországra is megérkezett a járvány ötödik hulláma – mondta el Merkely Béla a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta: a variáns nagyon könnyen fertőz, ezért teljes védelmet csak a harmadik oltás felvétele ad. 

– A teljes oltás a három oltás – jelentette ki Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem rektora hangsúlyozta, az omikron variáns nagyon fertőzőképes, 

csütörtökön több mint kétmillió fertőzöttet igazoltak a világban, ami többször annyi, mint a korábbi hullámok csúcsa idején. 

Mint mondta, emiatt Magyarországon is akár több tízezer fertőzött lehet majd a járvány csúcsán egy nap alatt, az oltás azonban nagy védelmet ad:  harmadik oltást is megkapottak esetében jellemzően csak nagyon enyhe tüneteteket okoz az omikron, félnivalójuk az oltatlanoknak van – húzta alá Merkely Béla. 

– Az oltás a felső légutak magasságában lezárja a szervezetet, megvédi a többi szervet a vírustól, ezzel megakadályozza a súlyos betegséget

– mondta a rektor.

Az omikron jellemző tünetei – oltás esetén: orrfolyás, fejfájás, torokfájás, legfeljebb egy-két nap láz – sorolta a Semmelweis Egyetem rektora, aki arra számít, hogy a súlyos betegek száma arányaiban jóval a korábbi hullámok szintje alatt marad, de az enyhe lefolyáshoz – hívta fel a figyelmet újra – a harmadik oltás felvétele nagyon fontos.

Borítókép: Merkely Béla Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.