Tisztázták a szakemberek: a flurona nem új koronavírus-mutáció

Szlávik János továbbá úgy véli, hogy össze fog érni a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hulláma, így várhatók az esetszám-növekedések is.

Forrás: MTI, ATV2022. 01. 05. 17:39
Szlvik Jnos
Szlávik János a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én Fotó: Kovács Attila Forrás: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Össze fog érni a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hulláma, így várhatók az esetszám-növekedések is 

– figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a közmédiában, hangsúlyozva: a legnagyobb veszélyben továbbra is az idős, krónikus betegségben szenvedők és az oltatlanok vannak. Szlávik János abban sem biztos, hogy idén végre megszabadulhatunk a járványtól, sőt vannak olyan nézetek is, hogy a koronavírus velünk marad, és talán náthaszerű megbetegedéssé szelídül.

A koronavírus és az influenza együttesét tartalmazó, flurona névre keresztelt tünetegyüttes kapcsán a szakember tisztázta: ez nem egy új koronavírus-mutáció. Szlávik János ismertetése szerint ez a megjelölés azt jelenti, hogy az influenzavírus és a koronavírus egyszerre van jelen valakinek a szervezetében, azonban a két vírusnak nincs köze egymáshoz, nem tudnak rekombinálódni. 

A főorvos ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy mindkét vírus a rizikócsoportba tartozóknál, azaz az idős, krónikus betegséggel küzdőknél okoz súlyos állapotot, ezért nekik mindenképpen azt javasolja, hogy kérjék mind az influenza elleni, mind a koronavírus elleni védőoltást. Szlávik János ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a harmadik oltás felvétele mindenki számára nagyon fontos, hiszen a megerősítő dózis mintegy hetven-nyolcvan százalékos védettséget ad. A negyedik oltás kapcsán pedig meg kell várni más országok tapasztalatait – tette hozzá. 

Szlávik Jánoshoz hasonlóan egyébként Jakab Ferenc virológusprofesszor az ATV-ben szintén megerősítette: 

A flurona esetében két, teljesen különböző vírusról beszélünk, amelyek semmi esetben és semmilyen lehetőség szerint sem tudnak egymással keveredni.

Borítókép: Szlávik János (Fotó: Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.