A baloldal külön, a kormánypártok együtt várják az eredményeket

A Magyar Nemzet információi szerint a baloldali pártok külön várják majd április 3-án a választási eredményeket, aminek az egyik okaként azt jelölte meg forrásunk, hogy Márki-Zay Péternek, a közös miniszterelnök-jelöltjüknek a támogatottsága folyamatosan csökken. Ráadásul még azt sem tudni, hogy a pártok külön-külön merre fogják tartani a zárórendezvényeiket, miközben az már biztos, hogy a kormánypártok újra a budapesti Bálnában rendezik meg az eredményvárójukat.

Bákonyi Ádám - Máté Patrik
2022. 03. 19. 6:56
ORBÁN Viktor
Budapest, 2019. április 5. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Parlamenti Szalon című rendezvényen a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2019. április 5-én. Az eseményen ismertetik a Fidesz európai parlamenti választási programját. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába kerestük újra a baloldali pártokat és a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalmat, egyiküktől sem kaptunk választ arra, hogy tartanak-e eredményvárót az április 3-i országgyűlési választás estéjén, így az sem tudható, hogy közösen vagy külön-külön várják a voksolás eredményét. Minden jel szerint azonban hiába indulnak összefogásban, közös listán, a baloldal szereplői várhatóan önállóan szervezik saját eredményvárójukat, és ami a lényeg: közös miniszterelnök-jelöltjük, Márki-Zay Péter nélkül. 

A baloldal belső ügyeire rálátó forrásaink szerint a közös eredményváró meghiúsulásának elsődleges oka az lehet, hogy Márki-Zay Péter támogatottsága immár valamennyi közvélemény-kutatás alapján súlyos mélyrepülést mutat, ennél fogva a pártelnökök aligha akarnak majd együtt mutatkozni bukott jelöltjükkel. 

Forrásaink elképzelhetetlennek tartják, hogy a várhatóan a legnagyobb baloldali frakcióval számoló DK közösen várja a szavazatok összeszámlálását Hódmezővásárhely polgármesterével, aki a kampányban háttérbe húzódásra kérte Gyurcsány Ferencet. 

Információink szerint Jakab Péter is viszolyog a közös eredményváró gondolatától. 

Emlékezetes: a Jobbik elnöke volt, aki lényegében lehülyézte Hódmezővásárhely polgármesterét, amikor az azt fejtegette: javítja a baloldal győzelmi esélyeit, hogy a Covid az idős fideszes szavazók között szedte leginkább áldozatait. 

– A halál nem válogat pártszimpátia alapján, és úgy tűnik, hogy a hülyeség sem – fogalmazott Jakab Péter, aki elsőként tette nyilvánvalóvá azt is, hogy nem támogatja Márki-Zay úgynevezett hetedik frakciójának ötletét. De ugyancsak a Jobbik elnöke volt az, aki Márki-Zay államfőjelöltjét, Iványi Gábort fúrta meg, így lett a baloldal közös jelöltje Róna Péter. 

Emlékezetes: a 2018-as választásokkor Gyurcsány Ferencék egy belvárosi szállodában ünnepelték, hogy az eredmények alapján önálló frakciót alakíthattak, a korábbi négy helyett ugyanis kilenc képviselőt küldhettek az Országgyűlésbe. Az MSZP–Párbeszéd Újbudán, egy lakótelep elkülönített parkjában vette tudomásul, hogy miniszterelnök-jelöltük, Karácsony Gergely hatalmasat bukott, így a szocialisták elnöksége még aznap este le is mondott. A választáson elért katasztrofális eredmény miatt még ugyancsak aznap este lemondott a Jobbik elnöki tisztségéről Vona Gábor. 

Akkor a Fidesz a Bálnában ünnepelte harmadik kétharmados győzelmét, lapunk pedig kormánypárti forrásokból megtudta, hogy a Fidesz–KDNP központi eredményvárójának a helyszíne ismét a budapesti rendezvényközpont lesz. 

Ahogy az kiderült, az eredményvárón interjúk készítésére is lesz lehetőség, a hivatalos meghívókat pedig a jövő héten fogják elküldeni az érintetteknek. A Bálna már hagyományos helyszínnek mondható, mivel a kormánypártok 2014 óta az összes országgyűlési, önkormányzati, valamint európai parlamenti voksolás eredményét is a Budapest IX. kerületében található helyszínen várták.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.