Mátyás 2024. február 24.
logo

A Messengerből gyűjthettek adatokat a baloldal sms-kampányához

Magyar Nemzet
2022.03.31. 10:41 2022.03.31. 11:35
A Messengerből gyűjthettek adatokat a baloldal sms-kampányához

Több panasz is érkezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) a baloldal által indított sms-kampány miatt – mondta el Péterfalvi Attila a Kossuth rádió Krónika című műsorában csütörtökön. A NAIH elnöke úgy fogalmazott, 

azért vet fel adatvédelmi aggályokat az ügy, mert az üzenetek csupán telefonszámokat tartalmaznak, azt nem lehet tudni, hogy ki a telefonszámokat használó adatkezelő. 

Péterfalvi Attila elmondta,

semmilyen szabálynak nem felel meg az üzenet, ráadásul olyan panaszokat is kaptunk, ahol a panaszos – csatolva az sms-t – kifejti, hogy őt olyan becenéven szólították meg, amelyet a Messengeren használ. 

– Nagy valószínűséggel az adatkezelés mögött nem a nyilvános telefonkönyv adatállománya áll – tette hozzá.

Mint azt korábban megírtuk, a DatAdat – amely a baloldal sms-kampánya mögött állhat – egy Bajnai Gordon és egykori titokminisztere, Ficsor Ádám által működtetett adatgyűjtő cég, amiről nemrégiben az Index írta meg, hogy offshore háttérrel rendelkezhet, a baloldali kampányokban begyűjtött adatokat pedig Észtországban kezelhetik, a balti állam ugyanis híres arról, hogy nem ellenőrzik olyan szigorúan az uniós GDPR előírásainak való megfelelést. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Németh András Péter)

Bajnai-lista

Bajnai Analytica: nyomoz a rendőrség

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.