Szentkirályi Alexandra: Az egész ország megmozdult az orosz–ukrán háború elől menekülők érdekében

A kormányszóvivő a hivatalos Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azt írta: „A magyar kormány a kezdetektől folyamatosan dolgozik azon, hogy mindenki megkapja a megfelelő segítséget”.

Forrás: Facebook2022. 03. 04. 13:45
SZENTKIRÁLYI Alexandra
Buzsák, 2022. január 28. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ beszédet mond a felújított Buzsáki Tulipán Óvoda átadási ünnepségén 2022. január 28-án. Az óvoda a Magyar falu programban 120 millió forintból újult meg. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az egész ország megmozdult az orosz–ukrán háború elől menekülők érdekében” – jelezte hivatalos Facebookon-oldalán Szentkirályi Alexandra.

A rendvédelmi szervektől és az állami vállalatoktól kezdve, a karitatív szervezeteken, az önkormányzatokon és az önkénteseken át mindenki igyekszik kivenni a részét a feladatokból. 

A kormányszóvivő kiemelte:

„A magyar kormány a kezdetektől folyamatosan dolgozik azon, hogy mindenki megkapja a megfelelő segítséget:

◾️24 órában működővé tettük a magyar–ukrán határátkelőhelyeket a menekültek gördülékeny átjutása érdekében.

◾️ A határátkelőhelyeken a menekültek beléptetését a rendőrség végzi, akik ott vannak a gyűjtőpontokon, pályaudvarokon és a segítségpontokon is 

◾️ Azonnal segítségpontokat hoztunk létre Beregsuránynál, Tiszabecsnél, Záhonynál, Barabásnál és Lónyán.

◾️ A katasztrófavédelem megszervezte az arra igényt tartók elszállásolását és a szállásokra való eljutását is. 

◾️ Amennyiben az ide érkezők menekültstátusra jelentkeznek, a menedékkérelmeket az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság munkatársai a gyűjtőpontokon és valamennyi ügyfélszolgálaton (minden nagyvárosunkban) átveszik a kérelmezőktől.

◾️ A területileg érintett kormányablakok folyamatos nyitvatartását biztosítottuk, valamint a kormányhivatalok közreműködnek a tolmácsok és az egészségügyi ellátó személyzet biztosításában.

◾️  A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Kormányhivatal Covid-gyostesztet, orvosi és FFP2 maszkokat, valamint vizsgálókesztyűket szállított a segítségpontokra. 

◾️ Az állami vállalatok is kiveszik a részüket a feladatokból: a MÁV bevezette a szolidaritási jegyet, amivel ingyen utazhatnak az Ukrajnából menekülők és már emelt számban, négyóránként különvonatok is közlekednek Záhony és Budapest között. A Volánbusz az ukrán–magyar határ mentén négy helyszínen és a budapesti vasúti fejpályaudvarokon biztosít autóbuszokat az Ukrajnából érkező menekültek elszállítására.

◾️ Elindítottuk a Híd Kárpátaljáért összefogást: 1357-es nemzeti segélyvonalon, valamint az erre a célra fenntartott számlaszámon (11711711-22222222). 

◾️ Hatszázmillió forint értékben küldünk élelmiszert, gyermekápolási és higiéniai termékeket Kárpátaljára, ezenkívül harminc tonna élelmiszert és százezer liter üzemanyagot, és most indult el egy 140 millió forintos szállítmány egészségügyi eszközökkel. 

◾️ A kormány 1,3 milliárd forint támogatást biztosít a nagy segélyszervezeteknek a Hungary Helps programon keresztül és ez az összeg tovább növelhető.

◾️ Azért, hogy az ukrajnai menekültek megsegítése még hatékonyabb legyen, a kormányzati szereplők és a jelentősebb karitatív szervezetek munkája még összehangoltabb és szervezettebb legyen, a kormány létrehozta a Humanitárius Tanácsot. 

◾️ A kormány a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácson keresztül koordinálja a segélyek, adományok gyűjtését és humanitárius segélyszállítmányok kiszállítását, a hazai segélyszervezetek munkáját.

◾️ Külön munkacsoportot hozott létre a kormány, amely segíti a menekültek munkába állását.”

Jó volt látni az elmúlt napokban személyesen is ezt az összefogást, mindenkinek köszönjük, aki ebben részt vesz. Magyarország segít! 

– zárta sorait Szentkirályi Alexandra.

Borítókép: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.