időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo
Erejüket megfeszítve szabadították ki társai Mede Márton testét a barlangból

Egy órán belül felszínre hozzák a búvár holttestét

Szemán László János
2022.04.10. 13:19 2022.04.10. 15:43
Egy órán belül felszínre hozzák a búvár holttestét

Öt nap megfeszített küzdelem után sikerült kiszabadítani Mede Márton holttestét a Kossuth-barlangban, a Reménytelen-szifonban történt iszapomlás alól. A kutató buvár egy hete vesztette életét egy új járat felfedezése közben.

Ezekben a percekben is tart Mede Márton testének a felszínre hozatala a jósvafői Kossuth-barlangból. A kutató búvár egy hete vesztette életét, amikor a Reménytelen-szifon ismeretlen ágát fedezte fel és iszapömlés temette maga alá. Az iszap letépte az egyik, speciális gázzal töltött palackját, a másikból pedig kifogyott a gáz. Másodperceken múlott csak, hogy túlélje  a tragédiát. Az iszapomlásból óriási erőfeszítéssel még félig kiásta magát, ám kifutott az időből.

Testét kedden találta meg bajtársa és barátja. Azóta a Terrorelhárítási Központ irányításával mintegy száz barlangi búvár és mentő dolgozott azon, hogy kiszabadítsák Mede Márton testét és a felszínre hozzák.

A Magyar Nemzet hivatalosan megerősített értesülése szerint 14 óra tájban várható, hogy a felszínre érnek Mede Mártonnal. A mentők jelenleg már a barlang búvárfelszerelés nélkül járható részén haladnak a barlang bejárata felé.

Borítókép: Mede Márton testét kimentették a szifonból (Forrás: ANP)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.