időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo
Erejüket megfeszítve szabadították ki társai Mede Márton testét a barlangból

Sikerült a felszínre hozni Jósvafőn a búvár holttestét + videó

Szemán László János
2022.04.10. 15:34 2022.04.10. 22:14
Sikerült a felszínre hozni Jósvafőn a búvár holttestét + videó

Öt nap megfeszített küzdelem után sikerült kiszabadítani Mede Márton holttestét a Kossuth-barlangban, a Reménytelen-szifonban történt iszapomlás alól. A kutatóbuvár egy hete vesztette életét egy új járat felfedezése közben.

Kora délután sikerült Mede Márton holttestének a felszínre hozatala a jósvafői Kossuth-barlangból. A kutatóbúvár egy hete vesztette életét, amikor a Reménytelen-szifon ismeretlen ágát fedezte fel és iszapömlés temette maga alá. Az iszap letépte az egyik, speciális gázzal töltött palackját, a másikból pedig kifogyott a gáz. Másodperceken múlott csak, hogy túlélje  a tragédiát. Az iszapomlásból óriási erőfeszítéssel még félig kiásta magát, ám kifutott az időből.

Testét kedden találta meg bajtársa és barátja. Azóta a Terrorelhárítási Központ(TEK) irányításával mintegy száz barlangi búvár és mentő dolgozott azon, hogy kiszabadítsák Mede Márton testét, a felszínre hozzák.

A TEK közleményt adott ki, miszerint a jósvafői Kossuth-barlangban a balesetet szenvedett búvár megtalálása érdekében zajló művelet 2022. április 10-én rendkívüli esemény nélkül befejeződött.

A jósvafői Kossuth-barlangban 2022. április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között zajlott. A művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen. 

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja a szabadidejében végrehajtott tervezett feltáró merülés alatt 2022. április 3-án szenvedett végzetes balesetet. 

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János r. altábornagy köszönetét fejezi ki minden, a mentésben részt vevő szervezetnek és közreműködőnek.

A mentésben részt vevő szervezetek: 

– Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 

– Amphora Búvárklub 

– Magyar Barlangi Mentőszolgálat 

– Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesülete 

– Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat 

– Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat 

– Neptun Búvárklub és Mentőcsapat 

– Speleo Roznava (SK) barlangi mentői

– Nova-Alpin Kft. 

– Geogold Kárpátia Kft. 

– Budapesti Műszaki Egyetem 

– Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar, Kőolaj és Földgáz Intézet 

– Miskolci Egyetem Geofizikai Tanszék 

– Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt.

– Rotaqua Kft. 

– Rotary Fúrási Zrt. 

– Geoinform Kft. 

– Szathmáry Zsolt 

– Havária Katasztrófavédelmi Közhasznú Egyesület 

Borítókép: Az egyik mentőcsapat a Kossuth-barlang bejáratánál (Forrás: TEK)

Búvártragédia

Bajtársak, barátok búcsúztak a kutatás közben életét vesztő barlangi búvártól + galéria

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.