Búvártragédia: ma sem kezdhetik el a holttest kiemelését

Egyelőre nem kezdhetik meg a Reménytelen-szifonban rekedt és elhunyt búvár, Mede Márton holttestének a kiemelését. A kutató- és tűzoltóbúvár teste a Reménytelen-szifon feltáratlan részében beszorult a szűk járatba, és a leomló iszapfal részben eltemette.

2022. 04. 08. 11:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mede Márton felesége gyermekükkel együtt a Kossuth-barlang felszíni bejárata közelében várakozik már napok óta, hogy férje holttestét a felszínre hozzák a barlangi búvárok és mentők – számolt be a Bors. Az idő haladtával azonban egyre bizonytalanabb, hogy egyáltalán ki lehet-e szabadítani a testet a mélyben. Pénteken sem valószínű, hogy megkezdődhet az életveszélyes mentőakció. 

A barlangászok, búvárok ma folytatják a mentéshez szükséges felszerelések – elsősorban többtucatnyi légzőpalack, valamint kötelek, kézi csörlők és egyéb eszközök – lejuttatását a barlangba, a búvárfelszerelés nélkül járható szakasz végére, a Reménytelen-szifon bejáratánál kialakított pihenőig. A barlangi búvárok elszántak, az életük kockáztatásával is fel akarják hozni bajtársukat, ám a merülés várhatóan még napokig nem kezdődhet meg a szifonban tapasztalt körülmények miatt. Zavaros a víz, a tragédia közvetlen környezete pedig életveszélyes az iszapomlás miatt.

Mede Márton holtteste a szifon eddig ismert végpontjától mintegy 15 méterre található; iszapomlás sodorta el egy olyan szűk járatban, ahonnan nagyon nehezen vagy aligha lehet majd visszahozni. 

Ami biztos: a Reménytelen-szifon eddig ismert, 160 méteres hosszában is csak kivételes felkészültséggel, elszántsággal és erővel úszható, a Mede Márton által kutatott 15 méter pedig egyértelműen életveszélyes. A Reménytelen-szifonba való – önkéntes – lemerülésre azonban csak azután kerülhet sor, amikor a felszínen elkészülnek a másodpercre lebontott és a Reménytelen-szifon nagy felbontású térképén is kijelölt mentési tervvel, és azt Hajdu János altábornagy, a mentést a helyszínen koordináló Terrorelhárítási Központ főigazgatója aláírásával jóváhagyta. Úgy tudjuk, hogy a terv még korántsem végleges, így továbbra sem kezdődhet meg a merülés a szifonban.

Borítókép: Emlékezés a hős búvárra (Fotó: Amphora Búvár Klub)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.