Bajtársak, barátok búcsúztak a kutatás közben életét vesztő barlangi búvártól + galéria

Százak búcsúztak ma a Pál-völgyi-barlang bejárata előtt Mede Márton búvártól, aki Jósvafőn, a Kossuth-barlang ismeretlen szifonrészének feltárása közben vesztette életét április 3-án.

2022. 04. 29. 17:04
null
Fotó: Copyright Marton_KOVACS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több százan gyűltek össze ma a Pál-völgyi-barlang bejárata előtti katlanban, hogy elbúcsúzzanak Mede Mártontól. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság saját halottjának tekinti a búvárt, aki számos mentés hőse volt. Így 2019-ben a Hableány-katasztrófa után a Dunában rekedt holttestek felhozatalában is közreműködött, amiért kitüntették. Mede Márton az Amphora Búvár Klub tagjaként barlangok feltárásában is részt vett. A Jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án a Reménytelen-szifon még ismeretlen részét fedezte fel, amikor bekövetkezett a tragédia, iszapbeömlés miatt az életét vesztette. 

Bajtársai, kollégái, köztük a Magyar Barlangi Mentőszolgálat egyhetes, kemény és időnként életveszélyes kutatást követően tudták felhozni a testét, hogy megadhassák a végtisztességet számára.

Kovács Márton, a barlangi mentők szóvivője így búcsúzott a kollégától, a baráttól.

„A mai napon búcsút vettünk Mede Marci barátunktól, aki április 3-án, egy feltáró merülés közben szenvedett tragikus balesetet a Kossuth-barlangban.”

A Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében tartott megemlékezésen Marci családján kívül, a barlangász és búvár barátok mellett a katasztrófavédelem tagjai is nagy számban megjelentek. A család részéről Orosz Norbert, a barlangász- és búvárközösség nevében Lerner Balázs és Balázs Gergő, tűzoltó bajtársai nevében Végh István főtörzsörmester, Marci közvetlen kollégája szólt a megjelentekhez. 

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjai a barlangász himnusz soraival búcsúztak Marcitól a mintegy 300 megjelent családtag, barát, kutatótárs és kolléga társaságában.Az elmúlt hetekben sokadszor és sokféleképpen emlékezünk már meg elhunyt barátunkról, de elvesztését még ma is nagyon nehéz felfogni.

...Sejj, haj, nem bánom én,

ha a síromon nem lesz kereszt.

Aki nem látta még a csend világát,

úgysem érti ezt...”

Mede Márton szabadtüdős merülés során. Forrás: MBM

Mede Márton hamvait szűk körben fogják végső nyugalomra helyezni az általa annyira szeretett barlangok egyikében.

 

Gyűjtés a családnak

A búvárok és barlangi mentők gyűjtést szerveztek Mede Márton családjának. 

Felhívásukban azt írják:

„Köztünk marad […] Marci párja, Kata és közös gyermekük, a kilenc hónapos Lukács, akiknek Marci tragédiája még elevenebbül húsba vág. Kérlek benneteket, barátokat, ismerősöket, túra- és kutatótársakat, merülőpartnereket, bajtársakat, segítsetek abban, hogy ne csúszhasson ki a talaj Kata lába alól ebben a helyzetben!

Senki előtt nem szorul magyarázatra, hogy egy gyermek felnevelése milyen anyagi erőforrásokat igényel és ezt egyedül előteremteni mennyire embert próbáló feladat. Közösségünk mutassa meg erejét ilyen formában is! Ezúton kérlek benneteket, hogy lehetőségeitekhez mérten járuljatok hozzá ahhoz, hogy Marci szeretteinek lehetőségei már a közeljövőben is kiszámíthatóbbak legyenek!”

Anyagi segítséget nyújthatnak Kata számára egyszeri gyorssegélyként vagy hosszabb távon, rendszeres utalással az alábbi módokon:

Közvetlen utalás:

Lukács Katalin
10401983-86768687-55841007
K&H Bank Zrt.
Közlemény: Adomány

Nemzetközi utalási adatok:

Surname: Lukács
First name: Katalin
Bank: K&H Bank Zrt.
IBAN: HU98104019838676868755841007
SWIFT/BIC code: OKHBHUHB
Address of K&H Bank: H-1095, Budapest, Lechner Ödön fasor 9.
Notice: ADOMÁNY (donation)

Közösségi adománygyűjtés (2 hónapig lesz elérhető):

Mightycause oldalon keresztül:
https://www.mightycause.com/story/Medemarton

Borítókép: Mede Mártontól búcsúztak a Pál-völgyi-barlangnál (Fotó: Kovács Márton/MBM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.