Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Kocsis Máté: A szégyenérzet hiányának ára van

A frakcióvezető szerint a baloldalnak be kell látnia, hogy Gyurcsány Ferenc személyével nem lehet választást nyerni.

2022. 05. 03. 14:16
Az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalás Kocsis Máté Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elbizakodottságot el kell kerülni, amíg van meggyőzhető, a nemzeti ügy mellé állítható szavazó, addig kellő alázattal kell a politika felé fordulni – mondta el Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az Alapjogokért Központ által szervezett, Az ötödik Orbán-kormány és a jobboldali konjunktúra lehetőségei című kerekasztal-beszélgetésen kedden.

A baloldalnak közel kétmillió szavazója van, ez a szám számukra kevés, a jobboldal szempontjából azonban sok, ezen kell változtatni a jövőben – jelentette ki a frakcióvezető. Szerinte elsősorban a Jóistennek, másodszor a magyar embereknek köszönhető a választási győzelem, amelynek egyik tanulsága, hogy

teljes tévedése a magyar jobboldalnak, hogy a magas részvétel, a politika iránt nem elkötelezett választók részvétele nem kedvező a jobboldal számára.

A bizonytalan szavazók számára a legfontosabb családjuk biztonsága és a jövő kérdése. Ez a csoport ideológiailag nem elkötelezett, és úgy tűnik, hogy a jobboldanak ebben a csoportban is többsége van – állapította meg Kocsis Máté.

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy manapság túlértékelik a liberális média szerepét. Amikor azt gondoljuk, hogy olyan elementáris erővel hat a baloldali média az emberekre, ahogy azt elképzeljük, akkor tévedünk. 

Nincs jobboldali médiatúlsúly, csupán a kilencvenes évekhez képest kiegyenlítettebb állapotról beszélhetünk

– hangsúlyozta. Amikor tartunk a ballibeárlis médiában megjelenő hamis, torzított hírek hatásától, ez már elvesztette korábbi jelentőségét. A győzelem további tanúsága, hogy mind a két politikai oldal alábecsüli a magyarokat. A jobboldal jó irányból, a baloldal rossz irányból. 

A baloldal lealacsonyítja a vidéki szavazókat, ami öngyilkos merénylettel ér fel, a jobboldal számára azonban a gyermekvédelmi népszavazás nagy tanúsága, hogy ötszázezer ember van, aki a jobboldallal van, de még nem sikerült elérni őt. A magyaroknak sokkal fontosabb a béke, a biztonság és a gyarapodás kérdése, mint a baloldal által sulykolt témák. 

Kocsis Máté szerint a baloldalon egyfajta poszt-SZDSZ-es álértelmiségi öndefiníció érzékelhető. Mint fogalmazott, az öreg politikacsinálók a baloldalon még eszerint politizálnak, ami kudarcokhoz vezet és önvizsgálat helyett dölyfösséggel, indulatból reagálnak és tesznek nyilatkozatokat. Ebből az indulatból nem származik más, csak vereség, mert politizálni csak higgadtan lehet. Fontos oka a baloldal helyzetének Gyurcsány Ferenc személye – folytatta Kocsis Máté – holott érzékelhetik, hogy ez a tény a jobboldal számára is fegyverként szolgál. Ennek ellenére azonban nem veszik észre, hogy Gyurcsány Ferenccel nem lehet győzni. A DK elnökének ideje lenne elbúcsúznia a politikai élettől, de a probléma Kocsis Máté szerint nem csak ez. A frakcióvezető a munkához való hozzáállást is vereségük okaként jelölte meg: 

nem lehet néhány Facebook-poszttal elnyerni a magyarok bizalmát

– fogalmazott. Ez csak egy része a politikának és szemmel látható, hogy a baloldali pártok saját maguk megszervezésétől kezdve az üzeneteik megfogalmazásán át hatalmas lemaradásban vannak. A Kubatov Gábornak köszönhető pártstruktúra alapján ez, vagyis a választókkal való hatékony kapcsolattartás problémája a jobboldalon nem áll fenn. 

Az alakuló üléseket megelőző tárgyalásokról szólva a frakcióvezető elmondta, a baloldal rengeteg szokásjogot megszegett, ezért a házszabályt mostantól komolyan be fogják tartatni. A kormánypártok parlamenti tisztséget a továbbiakban nem fognak olyan tisztségviselőknek adni, akik a múltban az alkotmányos rend felszámolására irányuló politikai nyilatkozatokat tettek – jelentette ki Kocsis Máté. 

– Miután a baloldali képviselők szembesültek azzal, hogy ezt komolyan gondoljuk, el is romlott a megbeszélés hangulata a baloldal részéről – osztotta meg a frakcióvezető. Azok a szavazók, akiket elborzasztott a közbeszéd hanyatlása, visszakapják a reményt arra, hogy obszcenitás nélkül is lehet fontos közéleti dolgokról beszélni. 

A szégyenérzet hiányának ára van

– jegyezte meg Kocsis Máté azzal kapcsolatban, hogy a kormány képviselői elutasították a DK-s Gréczy Zsolt jelölését a kulturális bizottságba, ugyanis ez a kérdés véleményük szerint a parlament méltóságáról szól.

A frakcióvezető szerint a következő időszak egyik legfontosabb törekvése Magyarország szuverenitásának megőrzése. – Senki nem rángathatja hazánkat és nem a médiának, hanem hazánknak és a magyar embereknek politizálunk – szögezte le. 

A béke és biztonság megőrzése, valamint a család- és adópolitika megerősítése szintén a kormányzat prioritása marad, a középosztály megerősítése és bővítése hazánk érdekeit szolgálja. Ez adja Magyarország és a ránk váró veszélyes évtizedek stabilitását, ugyanis a veszélyek évtizedét éljük. Hazánk létérdeke gazdasági és identitásbeli megerősödése, erre kell felhasználni a következő négy évet – zárta a frakcióvezető.

Borítókép: Kocsis Máté frakcióvezető (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.