Tényfeltáró vizsgálat a rendőrségen az aszódi családi dráma miatt

Az országos rendőrfőkapitány tényfeltáró vizsgálatot rendelt el az aszódi kettős gyilkosság körülményeinek a feltárására. Egy apa a nála láthatáson lévő két tinédzser lányát brutális kegyetlenséggel megölte, majd egy vonat elé lépett. Kiderült, volt felesége korábban többször is segítséget kért a hatóságoktól.

2022. 06. 03. 20:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség az Aszódon történt kettős emberöléssel kapcsolatban ezúton fejezi ki őszinte részvétét az elhunytak hozzátartozóinak és együttérzését mindenkinek, akit ez a súlyos tragédia megrendített – közölte ma az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata.

„A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon emberölés bűntette miatt folyik nyomozás.”

A mindannyiunkat megrázó eset részleteinek, előzményének feltárása, az ezekből levonható konkrét és általános következtetések megállapítása érdekében az országos rendőrfőkapitány 2022. május 27-én teljes körű tényfeltáró vizsgálatot rendelt el.

– írja közleményében a rendőrség.

Hét napja számoltunk be arról, hogy családi dráma történt Aszódon, ahol a láthatáson nála lévő két tinédzser lányát kegyetlenül meggyilkolta, majd a vonat elé lépett egy apa. Az úgynevezett kiterjesztett öngyilkosság ritka Magyarországon. A gyilkos szülő általában a másik szülőn akar így bosszút állni.

A 14 éves Tímeát és a 16 éves Júliát baltával lekaszabolta a tettes. A gyerekek május 20-án érkeztek az apjukhoz láthatásra egy Heves megyei településről. 

A 46 éves apa még aznap éjjel álmukban megölte őket, majd a holttestekre rázárta a lakás ajtaját. Ezután a gyilkos Heves megyében egy vonat elé lépett, a vonat nem ölte meg, de csonkolta a lábait. Mentőhelikopterrel vitték kórházba, ahol jelenleg is kómában tartják. Az intenzív előtt rendőr őrködik. Nem lehet tudni, hogy mikor fogják tudni a férfit kihallgatni a gyilkosságról.

Időközben két olyan momentum is kiderült, ami felvetheti a hatóság hibázását. Miután a lányok május 22-én, vasárnap nem tértek haza, és a volt férjet sem tudta elérni telefonon, az anya bejelentést tett a rendőrségen. 

Egy járőrt kiküldtek az apa lakásához, a rendőrök be is csengettek, ám miután senki sem nyitott ajtót, távoztak.

A következő héten csütörtökön késő este a szomszédok jelentették a rendőrségen, hogy bűzt éreznek a lakásból, és ekkor törték fel a bejárati ajtót és találták meg az áldozatok testét. Ezután derült csak ki, hogy a Heves megyében öngyilkosságot megkísérlő férfi az apa, és a helyszíni szemle bizonyítékai szerint ő ölte meg gyermekeit.

„Az elsődleges intézkedések a bejelentést követően megtörténtek.”

Az akkor ismert adatok alapján nem merült fel olyan körülmény, amely indokolta volna a lakásba történő erőszakos bejutást.„A nyomozás jelenlegi adatai szerint a sértettek ekkor már nem voltak életben. Az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság a több megyét érintő körözési tevékenységet szakirányítás keretében vizsgálja. A jelenlegi ismereteink szerint az elsődleges intézkedések megfeleltek a szabályoknak” – írta akkor az ORFK sajtóosztálya a Bors című napilap megkeresésére. 

Az is kiderült, hogy korábban az anya legalább négyszer kért segítséget a hatóságoktól és a családsegítőktől azzal, hogy volt férje agresszív, kiszámíthatatlan, ám nem kapott segítséget. A férfi már egy évvel ezelőtt is megfenyegette családját, ennek ellenére az édesanyának a lányokat oda kellett adnia láthatásra, ellenkező esetben büntetést szabtak volna ki rá.

A tényfeltáró vizsgálat az esetleges rendszerhibákat is keresi, és ha találnak ilyet, módosítani kell a rendőrségen a hasonló esetekben követendő eljárási szabályokat.

Borítókép:  A 14 éves Tímea és a 16 éves Júlia féltek az apjuktól (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.