Diósjenő: egyelőre egy gyilkossággal gyanúsítják a nevelőapát

A Nógrád megyei nyomozók elfogták azt a 47 éves diósjenői férfit, lapértesülések szerint H. Józsefet, aki a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján megalapozottan gyanúsítható egy 13 éve eltűntként körözött lány megölésével.

2022. 07. 05. 15:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meggyilkolásakor 19 éves Krisztina holttestét találták meg pénteken Diósjenőn, a családi házuk udvarán elásva – derült ki a rendőrség keddi sajtótájékoztatóján, ahol azt is megtudhattuk, hogy 

a nevelőapát, H. Józsefet egy rendbeli emberöléssel gyanúsítják. Krisztina húgának, a 14 éves korában ugyancsak eltűnt Alexandrának a holtteste továbbra sem került elő.

Ma Salgótarjánban, a megyei rendőr-főkapitányságon sajtótájékoztatón ismertette a rendőrség az eddig történteket.

Még 2021 őszén a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóságán indított büntetőeljárás előzményeként a Rétsági Rendőrkapitányság – bejelentés alapján – 2009 év elejétől folytatott körözést egy akkor 14 és egy 19 éves eltűnt testvérpár tartózkodási helyének megállapítása céljából. 

A testvérek három további testvérükkel , édesanyjukkal és nevelőapjukkal 2004 és 2008 között éltek a diósjenői házban. Ekkor a gyámhivatal mind az öt gyereket elvette az anyától és a nevelőapától. A két lány rendszeresen megszökött a nevelőintézetből és rendre a diósjenői házban találtak rájuk. 2009-ben azonban egy újabb szökés után mindkettejüknek nyoma veszett.

 

A körözési eljárást a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya 2015-ben a hatáskörébe vonta.

Az elmúlt években – a jogszabályok által biztosított eljárási lehetőségek széles körű felhasználásával –, továbbá 

dr. Petőfi Attila rendőr vezérőrnagy, országos főkapitányi biztos, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság kiemelt életellenes ügyek koordinátora és a NEBEK Körözési Nyilvántartó és Szakirányító Főosztály munkatársai szakirányítása mellett tovább körözték az eltűnt lányokat.

 Ennek során minden olyan információt, adatot, tényt, körülményt megvizsgált az eljáró szerv, amely a tartózkodási hely  megállapításához vagy az esetleges bűncselekmény gyanújának megalapozottságához hozzájárult.

Az elmúlt időszakban több olyan információ és gyanús körülmény is felmerült, amelyek ellenőrzése szükséges és indokolt volt, ezek azonban a bűncselekmény elkövetésére utaló gyanút nem támasztották alá, és az eltűntként körözött személyek felkutatásához sem vezettek. A hatóság a körözési eljárások során feltérképezte az eltűntek személyi körülményeit, családi és baráti kapcsolatait, vagyoni helyzetét, szokásait. A fenti hatóságok és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság által a körözési eljárás és a nyomozás elrendelését megelőző ún. előkészítő eljárás során feltárt és összefüggéseiben gyanús körülmények arra engedtek következtetni, hogy a keresett két fiatal lány bűncselekmény áldozatává vált.

A büntetőeljárás során a gyanú rövid időn belül az eltűnt testvérek nevelőapjára terelődött. A Nógrád megyei nyomozók a beszerzett – elsősorban személyi – bizonyítékok láncolata alapján a 47 éves férfit június 30-án diósjenői lakhelyén elfogták és őrizetbe vették. Az egyes médiahírekkel ellentétben nem találtak sem a környéken lakók, sem a hozzátartozók, sem pedig a háziorvos a területen emberi csontokat, így azt nem is közölhették a nyomozó hatósággal.

Itt találták meg Krisztina maradványait. Forrás: Nógrád MRFK

A rendőrök a férfit gyanúsítottként kihallgatták, aki ennek során nem volt együttműködő. A hatóság tagjai a további számos tanúkihallgatással párhuzamosan 

a férfi diósjenői volt tartózkodási helyének udvarán július 1-jén egy elrejtett női holttest maradványait tárták fel, aki feltehetően az eltűntként körözött 19 éves lány, az emberölés sértettje.

A beszerzett adatok szerint a férfi 2009 márciusában közös lakásukban hangos szóváltást követően bántalmazta a lányt, aki ennek következtében a helyszínen elhalálozott. Ezt követően, hogy a felelősségre vonást elkerülje, a holttestet elásta.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya előterjesztést tett az ügyészségen a gyanúsított letartóztatására, amelyet a bíróság elrendelt.

Az ügyben számos további körülmény, adat, információ ellenőrzése van folyamatban szakértők bevonásával. Cél az eltűnt lányok eltűnésének és a sérelmükre elkövetett lehetséges bűncselekmények körülményeinek feltárása, az azonosítás, a még meg nem talált másik lány hollétének megállapítása. Ennek érdekében a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tovább folytatja a diósjenői házban és környezetében a kutatást, valamint további bizonyítási eljárások is folynak.

A nyomozás érdekeire tekintettel az ügyről további információ jelenleg nem adható.

Borítókép: H. József a rács mögött (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.