Huszonnégyre emelkedett a majomhimlős esetek száma hazánkban

Újabb öt embernél mutatták ki a majomhimlő-fertőzést Magyarországon az elmúlt héten.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 08. 10:17
null
Egyesült Államok, 2022. május 23. Az amerikai járványügyi és betegségmegelõzési központ, a CDC által 2022. május 19-én közreadott, 2003-ban elektronmikroszkóppal készített kép a majomhimlõ virionjáról az Egyesült Államokban. A biológiai minta prérikutyából származik. 2022 májusának második felében Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlõvel fertõzött embereket. A hólyagos bõrkiütésekkel és lázzal járó, testnedvekkel terjedõ fertõzés nyugat-afrikai eredetû, és elõször 1985-ben azonosították. A betegség közvetlenül terjed emlõsállatról emberre, lefolyása vírustörzstõl függõen változik. MTI/AP/CDC Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Újabb öt embernél mutatták ki a majomhimlő-fertőzést Magyarországon az elmúlt héten, ezzel 24-re emelkedett az országban diagnosztizált betegek száma – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-vel. Mint jelezték, az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 25 és 53 év közötti férfiak, többségük Budapesten él. Mindannyian otthonukban, elkülönítve tartózkodnak.

– A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot végez, ennek része a kontaktkutatás is 

– hangsúlyozta a közlemény.

Továbbá felhívták a figyelmet arra, hogy a majomhimlő-megbetegedés döntő többségében enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár, azonban nagyon fontos, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/CDC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.