időjárás 19°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Soltész Miklós: A magyar kormány mindent megtesz a menekültekért és a magyar emberek békéjéért

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.06. 13:29 2022.07.06. 15:18
Soltész Miklós: A magyar kormány mindent megtesz a menekültekért és a magyar emberek békéjéért

Hatvanmillió forintból több mint ezer embert táboroztatnak karitatív szervezetek – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Katolikus Karitász balatonakali táborában.

Soltész Miklós – aki egyben a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke is – hangsúlyozta: az elmúlt hónapokban a kormány irányításával a karitatív szervezetek és az önkéntesek összetett munkát végeztek, amelynek alapja az emberiesség és az odafigyelés. Hozzátette: a karitatív szervezetek nyári táborainak résztvevői között vannak a határ túloldaláról érkezettek, és olyanok is, akik jelenleg Magyarországon élnek.

Az államtitkár elmondta: Magyarországra több mint 820 ezer ember érkezett Ukrajnából a kárpátaljai határokon és Románia felől, közülük több mint 140 ezren kértek és kaptak ideiglenes tartózkodási engedélyt, a határ menti és a budapesti segítségpontokon pedig több mint 380 ezer ember kapott támogatást.

A magyar kormány mindent megtesz a menekültekért és a magyar emberek békéjéért. Ezért nem engednek át Ukrajnába a határon sem fegyvert, sem katonát, humanitárius területen azonban mindent megtesznek az ukránokért

– jelentette ki.

A tábor megnyitóján Grexa Liliána, az Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója köszönetet mondott a Katolikus Karitásznak, hogy szívén viseli az ukrán menekültek sorsát. Reményét fejezte ki, hogy a gyerekek minél hamarabb visszatérhetnek a békés Ukrajnába. Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta: szervezetük nyáron tíz héten keresztül mintegy 3600 gyermeket üdültet különböző helyszíneken különböző tematikájú táborokban. A balatonakali tábort, ahol jelenleg 36 fiatal nyaral, idén nyitották meg – tette hozzá.

A tábor megáldása előtt Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke úgy fogalmazott: az Istentől kapott szeretet erősebb, mint a háborús pusztítás.

Borítókép: Soltész Miklós (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.