Újabb maffiózót buktatott le a Nemzeti Védelmi Szolgálat

Fellélegezhetnek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakói, vállalkozói, valamint az ország számos vendéglátósa, miután a Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítése nyomán elfogták a rendőrség előtt már régről ismert szervezett bűnözőt, a máripócsi H. J.-t. A nyíregyházi cigarettacsempészek elleni rablásban elhíresült maffiózó ezúttal egy csalássorozat miatt került hűvösre.

2022. 07. 19. 17:13
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb visszaeső szervezett bűnözőt fogott el a rendőrség a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) felderítése alapján. Az NVSZ feljelentésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága jelentős kárt okozó csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást H. J. 41 éves máriapócsi és L. R. 32 éves dombrádi lakosok ellen.

H. J. régi ismerőse a hatóságoknak, jelenleg is feltételesen volt szabadlábon, ám mielőtt a kapcsolatrendszeréről és az előéletéről írnánk, nézzük a jelentős kárt okozó csalás történetét rendőrségi forrás alapján.

A visszaeső bűnöző, H. J. 2021 nyarán felkereste építőipari tevékenységet folytató barátját azzal a kéréssel, hogy segítsen ismerősének, L. R.-nek az újonnan indított vállalkozását eredményessé tenni. H. J.-nek sikerült meggyőznie barátját, aki L. R.-t a pártfogásába vette. 

L. R. hónapokon át kért és kapott különböző jogcímen milliós összegeket pártfogójától, amelyeket állítása szerint az általa folytatott építőipari tevékenységbe fektetett. Az ígért visszafizetést és pluszrészesedést az elvégzett munkák kifizetéséhez kötötte, de egyetlen alkalommal sem teljesített.

A nyomozás adatai szerint H. J. és L. R. jogtalan haszonszerzési célból szándékosan tévesztették meg ismerősüket a valótlan üzleti befektetés ígéretével. 

Visszafizetési szándékuk egyáltalán nem volt, kizárólag arra törekedtek, hogy minél több pénzt szerezzenek tőle. Az átvett különböző pénzösszegekből mindketten részesültek, és saját megélhetésükre fordították.

Kihallgatják H. J.-t a nyíregyházi nyomozók. Forrás: Police.hu

A szabolcsi nyomozók H. J.-t az M3-as autópálya mátészalkai lehajtójánál fogták el június 30-án, és az általa vezetett személygépkocsiból hétmillió forintot foglaltak le, amely összeg szintén a tévedésbe ejtett baráttól származott. Társát, L. R.-t elfogatóparancs alapján, Nyíregyházán fogták el a rendőrök július 5-én.

A rendőrség mindkét gyanúsítottat kihallgatása után őrizetbe vette, és előterjesztést tettek letartóztatásukra. A bíróság el is rendelte azt, egyelőre harminc napra.

Tízmillió forint készpénzt is lefoglaltak a gyanúsítottaktól. Forrás: Police.hu

A gyanúsítottak lakóhelyein kutatást tartottak, és a bizonyítási eszközök mellett vagyonvisszaszerzés keretében lefoglaltak közel tízmillió forint összegű készpénzt, egy Audi A6 típusú személygépkocsit, ékszereket és karórát.

A büntetőeljárás jelenlegi adatai szerint az okozott kár összege meghaladhatja akár a százmillió forintot is.

Cigarettarabló, visszaeső

Rendőrségi forrásaink szerint H. J. nem ismeretlen a hatóságok előtt, hiszen hírhedt szereplője a kelet-magyarországi éjszakai életnek. Többször volt jogerősen elítélve erőszakos bűncselekmények miatt, legutóbbi, több mint hétéves fegyház büntetéséből 2020 végén szabadult, feltételesen.

Még 2013-ban elkövetőként maga is részt vett a nyíregyházi Metro bevásárlóközpont parkolójában lezajlott fegyveres rablásban, mely során az ötfős banda ukrán csempészektől próbált megszerezni erőszakkal egy furgonnyi csempészcigarettát. A támadásnak a rendőrök váratlan megjelenése vetett véget, melynek során a banda egyik tagja menekülés közben gázpisztolyból tüzet nyitott az őt üldöző rendőrre. H. J.-t és bűntársait a helyszínen elfogták.

Habár H. J. feltételesen volt szabadlábon, ám mint a letartóztatásba torkolt csalássorozat is mutatja, nem zárkózott el a jogellenes cselekmények elkövetésétől.

Terjeszkedési tervek

Rendőri forrásaink arra is rámutattak – és ezt a helyi információs forrásaink megerősítették –, H. J. kihasználva, hogy nagy számban képes erőszakra hajlamos, küzdősportokban jártas személyeket megmozgatni, a közelmúltban szabolcsi, borsodi és Jász-Nagykun-Szolnok megyei szórakozóhelyek előtt rendezett vonulásos demonstrációt. Ezt az érintettek egyértelműen a szórakozóhelyek feletti uralomátvétel kísérletének tartották. Az 1990-es évekre emlékeztető agresszív és tömeges vonulás az ott szórakozó vendégeket, a tulajdonosokat, valamint a szórakozóhelyek biztonsági szolgálatainak tagjait akarta megfélemlíteni. Ennek azonban több esetben is a nagy erőkkel készülő rendőrök vetettek gátat.

Komoly alvilági kapcsolatok

A H. J. kapcsolatait elemzők szerint a férfi kifejezetten jó kapcsolatot ápol több kelet-magyarországi és budapesti alvilági körökben ismert olyan személyekkel, akik erőszakos életmódjuk és cselekményeik miatt többször keveredtek már összetűzésbe a hatóságokkal. 

Egyik ilyen ismerősénél és annak társainál a közelmúltban a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói több mint száz kilogramm, 463 millió forint értékű, kristály nevű kábítószert foglaltak le, az elkövetők a nyomozás adatai szerint Mezőkövesden és térségében üzemeltettek drogterjesztői hálózatot. 

Elfogták a drogterjesztéssel megalapozottan gyanúsított R. Erik Károlyt. Forrás: Police.hu

Az ORFK közleménye szerint a drogot terjesztő apát és fiát, valamint az őket anyaggal ellátó, felsőbb szinten lévő terjesztőt is elfogták a KR NNI miskolci nyomozói. A nyomozók azért indítottak eljárást a 21 éves R. Erik Károly és 52 éves édesapja, R. Károly ellen, mert olyan információk merültek fel, hogy az egyik borsodi településen, illetve annak vonzáskörzetében illegális anyagokat terjesztő hálózatot alakítottak ki, és ennek köszönhetően rövid idő alatt jelentősen meggazdagodtak. A drogbizniszt a fiú irányította, de az anyag beszerzésén és szállításán túl az apa még az árusításban is részt vett.

Borítókép: Az elfogott H. J.-t előállították a rendőrségre, majd a bíróság letartóztatta (Forrás: Police.hu)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.