Folyamatosak a migránsok által elkövetett határsértések

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. augusztus 9-én összesen 646 határsértőt tartóztattak fel és 209 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben – olvasható a Police.hu cikkében.

Forrás: Police.hu2022. 08. 10. 7:28
a magyar - horvát határ
Automatikusan generált description Fotó: Laufer László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltott határátlépés

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során bangladesi, palesztin, algériai, szír, iraki, egyiptomi, tunéziai, afgán, indiai, pakisztáni, szomáliai és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Embercsempészés

Az egyenruhások Ruzsán intézkedtek egy német kistehergépkocsi vezetőjével, egy 24 éves szír férfival szemben. A sofőrön kívül a járműben 16, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.  

Mórahalomnál egy szerb személygépkocsi vezetőjét állították meg, egy 30 éves szerb férfit. A sofőrön kívül a járműben 12, magukat afgán, pakisztáni és indiai állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott. Emellett egy osztrák kisteherautó vezetőjével, egy 32 éves szír férfival szemben is intézkedtek. A sofőrön kívül a járműben 28, magukat afgán és szír állampolgárnak valló illegális migráns találtak.

Állampolgári bejelentésre érkeztek a rendőrök Dunaföldvárra, ahol egy bolgár honosságú tehergépkocsi rakterében nyolc, magukat indiai és afgán állampolgárnak valló férfit találtak. A járművet egy bolgár férfi vezette, aki elmondta, hogy Románia felől érkezett hazánk területére, és nem tudott a raktérben tartózkodókról; ebben az esetben ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást embercsempészés miatt.

A Készenléti Rendőrség jelzése alapján:

Az M5-ös autópályán, Inárcsnál egy cseh honosságú tehergépkocsit ellenőriztek, amelyet egy 46 éves ukrán férfi vezetett, mellette utasként foglalt helyet társa, egy 51 éves cseh férfi. A gépkocsi utasterében nyolc, magukat szír állampolgárnak valló illegális migránst találtak.

Továbbá feltartóztattak egy szlovák tehergépkocsit. A 24 éves szlovák sofőrön kívül a járműben 30, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Az M1-es autópályán, Tatabányánál az egyenruhások megállítottak egy osztrák honosságú tehergépkocsit, melyet egy 22 éves szír vezetett, mellette utasként foglalt helyet társa, egy szintén szír férfi. Rajtuk kívül a gépkocsiban 27, magukat indiai, török és afgán állampolgárnak valló külföldit találtak.

Az osztrák és a magyar rendőrök közösen vonták intézkedés alá azt a 34 éves szír férfit, aki egy belga honosságú személygépkocsi vezetőjeként Várbalognál egy jelöletlen mellkútra kanyarodott. Az egyenruhások megállapították, hogy a sofőr az utasként szállított, magát ugyancsak szír állampolgárnak valló férfinak segédkezett az országhatár illegális átlépésben.   

Szeged közelében, az M43-as autópályán a járőrök ellenőrizték egy osztrák személyautó 19 éves román sofőrjét, aki 13 – magukat indiai és pakisztáni állampolgárnak valló – illegális migránst szállított.

Szeged-Szőregen a rendőrök megállították egy magyar személyautó 47 éves magyar sofőrjét, aki 3 – magukat szír állampolgárnak valló – illegális migránst szállított.

Az 53-as számú főúton, Kisszállásnál a rendőrök egy magyar tehergépkocsi 40 éves román vezetőjét állították meg, aki 13 – magukat afgán és pakisztáni állampolgárnak valló – külföldit szállított.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek. 

Az illegális migránsokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Borítókép: Rendőrök a határon (Fotó: Laufer László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.