időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo
Elkezdődött a „rózsaszín október” a Szent Margit Kórházban

Az emlőrák elleni kulcs a megelőzés

Domján Anikó
2022.09.30. 15:40 2022.09.30. 15:48
Az emlőrák elleni kulcs a megelőzés

Ma Magyarországon mindenki számára hozzáférhető az a nagyon komoly, világszínvonalú szűrőprogram, mely életeket menthet – hangsúlyozta Boér Katalin, a Szent Margit Kórház onkológiai osztályának osztályvezető főorvosa a mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából szervezett sajtótájékoztatón. Bár az elmúlt húsz évben sem világszinten, sem Magyarországon nem növekedett az esetszám, hazánkban évente csaknem nyolcezer új emlődaganatot diagnosztizálnak. Október a mellrák elleni küzdelem időszaka, de a szakemberek egész évben igyekeznek felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Nem kérdés, hogy az elváltozás korai felismerése lényegesen javítja a felépülés esélyeit

 – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára Szondi Zita, az Országos Kórház Főigazgatóság helyettes vezetője. Mint mondta, a Szent Margit Kórház 2018 óta minden évben megtartja a „rózsaszín október” programját, így csatlakozva a mellrák elleni küzdelem kampányához. 

A főigazgató-helyettes arról is beszélt, ebben a hónapban a kommunikáció világszerte a szűrés fontosságára összpontosul, és különböző kampányokkal hívják fel a nők figyelmét a betegségre, a mammográfiás szűrés és a megelőzés fontosságára. Ez azért fontos – húzta alá Szondi Zita –, mert 

Magyarországon évente csaknem nyolcezer új emlődaganatot diagnosztizálnak, melyek korai stádiumban felismerve jó eséllyel gyógyíthatók. 

Szondi Zita úgy fogalmazott: az emlőrák elleni küzdelem nemcsak egyéni, de társadalmi felelősségvállalás is. 

Hangsúlyozta: az állam mindent megtesz ennek érdekében, biztosítja a vizsgálati és a szűrési lehetőségeket. 

Emlékeztetett: a World Health Organization (WHO) 2021-ben a mellrákot a világ leggyakoribb daganatos megbetegedésének nyilvánította, megelőzve ezzel a tüdőrákot, mely csaknem két évtizedig vezette a listát. Mivel hazánkban minden nyolcadik vagy kilencedik nő érintett lehet, ezért ha bekövetkezik a baj, abban nemcsak családok mehetnek tönkre, de a társadalmat is mélyen érintő problémáról beszélhetünk. 

 Legveszélyeztetettebb korosztályként a 45 és 60 év közötti nőket említette a főorvos-helyettes, kiemelve: fiatalabb és idősebb korban bekövetkező megbetegedésekkel is találkoznak. 

Sajnos, említette Szondi Zita, egyelőre a veszélyeztetett korosztálynak csupán a negyven százaléka jelenik meg a behívás szerint szűrővizsgálatokon. Az elmúlt húsz évben nem növekedett az esetszám sem Magyarországon, sem világszerte, azonban egyre több a negyven év alatti emlőrákos.

Szondi Zita, az Országos Kórház Főigazgatóság helyettes vezetője. Fotó: a szerző felvétele

 Az ismert rizikófaktorok között kiemelt helyen áll az elhízás.  

Boér Katalin is hangsúlyozta: ma Magyarországon mindenki számára elérhető a szűrővizsgálat, továbbá kiemelte: 26 éve működik onkológiai osztály az intézményben. 

Néhány évvel ezelőtt a legmodernebb készülékeket telepítették a kórházunkba, a vizsgálatokat pedig a legjobb szakemberek végzik: már két-három milliméteres daganatokat is felfedezünk

 – vázolta a betegek lehetőségeit az osztályvezető. 

Rámutatott: a Szent Margit Kórház szakmai profilja kifejezetten az emlődaganat kezelése, amelyhez minden lehetséges modern terápia a rendelkezésükre áll. Rávilágított arra is: ha a hazai veszélyeztetett korosztály hetven százaléka elmenne a behívás szerinti vizsgálatokra, akkor harminc százalékkal csökkenne az elhalálozás.

 

Borítókép: A Szent Margit Kórház figyelemfelhívó plakátja (Forrás: Facebook/Szent Margit kórház)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.