időjárás 17°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Megbírságolták Vác baloldali önkormányzatát

Kreft-Horváth Márk
2022.09.23. 06:24
Megbírságolták Vác baloldali önkormányzatát

Az utóbbi három évben 280 millió forint feletti összeget költött élelmiszer-beszerzésre Vác városa, amivel átlépték az uniós közbeszerzési értékhatárt. A Matkovich Ilona polgármester által vezetett baloldali önkormányzat azonban nem írt ki közbeszerzést, emiatt most bírságot fizethetnek a váciak kárára.

Vácott is 2019-ben vette át a baloldali összefogás a város vezetését. Az egységesült ellenzék a képviselői helyek kétharmadát szerezte meg, a polgármester pedig az LMP-s Matkovich Ilona lett. A Pest megyei település ettől az évtől kezdve egyre drágábban szerzett be élelmiszert a helyi közétkeztetés biztosításának érdekében. Tavaly már 97,5 millió forintért vettek élelmiszereket, 2019-ben 93,9 millió forintot, 2020-ban pedig 88,4 millió forintot költöttek erre a célra.

Ez összesen több mint 280 millió forintnyi közpénz, ekkora összegnél pedig az uniós előírások alapján már közbeszerzést kellett volna kiírnia a hivatalnak. A Matkovich Ilona baloldali polgármester által vezetett önkormányzat azonban ezt nem tette meg.

Az ügyben a váci Fidelitas tett bejelentést, ami alapján a Közbeszerzési Hatóság megvizsgálta a nagy értékű vásárlásokat. A Közbeszerzési Döntőbizottság végül megállapította, hogy az önkormányzat azzal, hogy mellőzte a közbeszerzés kiírását, jogsértést követett el, emiatt nyolcszázezer forintnyi bírságot szabott ki. Mivel a beszerzések tárgya élelmiszer volt, az eredeti állapot már nem visszaállítható, ezért további nyolcszázezer forintnyi bírságot szabtak ki a városra.

– A bizottság a bírság összegére vonatkozó döntése során a beszerző terhére értékelte azt a körülményt, hogy súlyos jogsértést valósított meg, mert mellőzte a közbeszerzési eljárás lefolytatását három éven keresztül, és ez a jogsértés már nem reparálható – olvasható a döntés lényegi része a Közbeszerzési Hatóság augusztus végén kiadott határozatában.

Szabó Csaba, a váci Fidelitas elnöke a HírTV-nek azt mondta az üggyel kapcsolatban, felháborodtak azon, hogy a városban így intézik az ügyeket, mióta a baloldal átvette az önkormányzat irányítását, ezzel pedig megkárosítják a települést is. Hozzátette: örülnek, hogy a döntés nyomán a városban megszűnhet a „Matkovich-mutyi”, mert mint fogalmazott: „Vác ennél többet érdemel.”

Borítókép: Matkovich Ilona (Forrás: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.