Megbuktak Soros György tényellenőrei

Korábban tagadták, hogy az energiafelhasználás korlátozására készülnének Európában, most viszont kénytelenek voltak visszakozni.

Magyar Nemzet
Forrás: Kontra/Facebook2022. 09. 07. 20:18
SOROS, György
Brüsszel, 2017. április 27. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke érkezik a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tartandó megbeszélésükre Brüsszelben 2017. április 27-én. (MTI/EPA pool/Olivier Hoslet) Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A 444 tényellenőrei megmondták, hogy nem lesz energiadiktatúra, illetve hát végül is lehet, de nem úgy – aztán úgy lett” – olvasható a Kontra Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben. Felidézték, hogy április 24-én a V4NA arról írt egy cikkében, hogy energiadiktatúrát vezetnének be Európában, ugyanis a portál akkori információi szerint Brüsszel 18 Celsius-fokban határozná meg az épületek maximális belső hőmérsékletét.

A Kontra bejegyzése kiemelte, hogy ezután a Soros György által is támogatott 444.hu tényellenőrző portálja, a Lakmusz áprilisban tagadta ennek az elképzelésnek a meglétét. Mint írták:  „Nincs terv, csak javaslat. Szó sincs olyan rendelkezésről, ami megtiltaná, hogy a lakásokban 18 fok feletti legyen a hőmérséklet. Az viszont tény, hogy az Európai Unióban már keresik a lehetséges megoldásokat.”

Megjegyzendő, hogy lapunk is beszámolt arról: jelentős összeget, nagyjából 120 millió forintot fordított az Európai Bizottság közvetlenül a magyarországi választások előtt arra, hogy Lakmusz néven elindulhasson egy „tényellenőrző” portál, amely a kampányidőszakban szinte kizárólag a kormánypártok állításait cáfolni igyekvő cikkeket jelentetett meg.

Továbbá a Kontra felidézte, hogy 2022. augusztus 12-én a Napi.hu arról cikkezett: legfeljebb 19 fokra fűthetik fel a középületeket Németországban. Az iskolákban úgy hoznák ki az átlagot, hogy a tantermek lehetnek 20 fokosak, de a tornateremben csak 15 fok lehet. A kormány a munkaügyi minisztériummal is tárgyal további megtakarító intézkedésekről.

Ezután ismét a 444.hu egy cikkét idézte a Kontra: az olasz otthonokban legfeljebb 19 fok lesz az előttünk álló télen. A gázfogyasztás csökkentése és az orosz függés felszámolása érdekében az olasz kormány korlátozni fogja a háztartások, a középületek és az üzletek gázhasználatát – jelentette be a tervét a kormány. Eszerint a lakóházakat és a középületeket legfeljebb 19, az ipari létesítményeket 17 fokra lehet majd felfűteni, ez eggyel kevesebb, mint amit a korábbi korlátozások előírtak.

Végül a bejegyzés szót ejt az Index egy szerdai cikkéről, miszerint Svájcban télen akár börtön is járhat azért, ha valaki túl sok gázt fogyaszt; senkire nem fogják a rendőrök rátörni az ajtót, de lesznek szúrópróbaszerű ellenőrzések.

„Tehát nem volt terv, csak javaslat, és különben is: túlfűtünk meg elhízunk a melegben. Éljen a tudományos, elfogulatlan »fact-checking«!”

– fogalmazott a Kontra.

Borítókép: Soros György (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.