időjárás 4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Megbuktak Soros György tényellenőrei

Magyar Nemzet
Forrás: Kontra/Facebook
2022.09.07. 20:18 2022.09.07. 20:24
Megbuktak Soros György tényellenőrei

„A 444 tényellenőrei megmondták, hogy nem lesz energiadiktatúra, illetve hát végül is lehet, de nem úgy – aztán úgy lett” – olvasható a Kontra Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben. Felidézték, hogy április 24-én a V4NA arról írt egy cikkében, hogy energiadiktatúrát vezetnének be Európában, ugyanis a portál akkori információi szerint Brüsszel 18 Celsius-fokban határozná meg az épületek maximális belső hőmérsékletét.

A Kontra bejegyzése kiemelte, hogy ezután a Soros György által is támogatott 444.hu tényellenőrző portálja, a Lakmusz áprilisban tagadta ennek az elképzelésnek a meglétét. Mint írták:  „Nincs terv, csak javaslat. Szó sincs olyan rendelkezésről, ami megtiltaná, hogy a lakásokban 18 fok feletti legyen a hőmérséklet. Az viszont tény, hogy az Európai Unióban már keresik a lehetséges megoldásokat.”

Megjegyzendő, hogy lapunk is beszámolt arról: jelentős összeget, nagyjából 120 millió forintot fordított az Európai Bizottság közvetlenül a magyarországi választások előtt arra, hogy Lakmusz néven elindulhasson egy „tényellenőrző” portál, amely a kampányidőszakban szinte kizárólag a kormánypártok állításait cáfolni igyekvő cikkeket jelentetett meg.

Továbbá a Kontra felidézte, hogy 2022. augusztus 12-én a Napi.hu arról cikkezett: legfeljebb 19 fokra fűthetik fel a középületeket Németországban. Az iskolákban úgy hoznák ki az átlagot, hogy a tantermek lehetnek 20 fokosak, de a tornateremben csak 15 fok lehet. A kormány a munkaügyi minisztériummal is tárgyal további megtakarító intézkedésekről.

Ezután ismét a 444.hu egy cikkét idézte a Kontra: az olasz otthonokban legfeljebb 19 fok lesz az előttünk álló télen. A gázfogyasztás csökkentése és az orosz függés felszámolása érdekében az olasz kormány korlátozni fogja a háztartások, a középületek és az üzletek gázhasználatát – jelentette be a tervét a kormány. Eszerint a lakóházakat és a középületeket legfeljebb 19, az ipari létesítményeket 17 fokra lehet majd felfűteni, ez eggyel kevesebb, mint amit a korábbi korlátozások előírtak.

Végül a bejegyzés szót ejt az Index egy szerdai cikkéről, miszerint Svájcban télen akár börtön is járhat azért, ha valaki túl sok gázt fogyaszt; senkire nem fogják a rendőrök rátörni az ajtót, de lesznek szúrópróbaszerű ellenőrzések.

„Tehát nem volt terv, csak javaslat, és különben is: túlfűtünk meg elhízunk a melegben. Éljen a tudományos, elfogulatlan »fact-checking«!”

– fogalmazott a Kontra.

Borítókép: Soros György (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.