Brüsszel 120 millióval támogatta a 444-es „tényellenőrző csapat” tevékenységét

A Lakmusz nevű portál a kampányidőszakban szinte kivétel nélkül a kormánypártok állításait cáfolni igyekvő cikkeket jelentetett meg.

Magyar Nemzet
Forrás: Adatradar.hu2022. 09. 05. 12:55
Fotó: botost/444.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős összeget, nagyjából 120 millió forintot fordított az Európai Bizottság közvetlenül a magyarországi választások előtt arra, hogy Lakmusz néven elindulhasson egy „tényellenőrző” portál, amely a kampányidőszakban szinte kizárólag a kormánypártok állításait cáfolni igyekvő cikkeket jelentetett meg

  derült ki az Adatradar cikkéből. A portál felidézi, miszerint tavaly decemberben, nem sokkal a választás előtt az Európai Bizottság azt állította, hogy Magyarországon torz a médiaszabályozás, a pálya a kormánypártok irányába lejt, majd egy hónappal később támogatást ítélt meg egy, a francia hírügynökség, az AFP égisze alatt működő konzorciumnak. A 2 200 000 eurós összköltségvetésű pályázatból Brüsszel hét „tényellenőrző csapatot” finanszírozott 12-15 hónapos futamidővel, egy-egy nyertesre tehát több mint 120 millió forint jutott. 

Az Adatradar információ szerint az AFP a 444.hu kiadójával, a Magyar Jeti Zrt.-vel kötött stratégiai együttműködést. Megjegyzi, a francia félre valószínűleg azért volt szükség, mert Ténykérdés címmel 2017 óta jelentet meg magyar nyelven úgynevezett „fact checker” oldalt, vagyis mentorként és referenciaként egyaránt segíthette a pályázókat. 

Az együttműködés eredménye tehát egy új magyar portál, a Lakmusz.hu lett, amelynek a főszerkesztője Zöldi Blanka, aki a 444-nél és a Direkt36-nál is dolgozik, miképpen a teljes szerzőgárda kizárólag a balliberális sajtó munkatársaiból áll. Cikkeik pedig jellemzően a kormány, a jobboldal és a „putyinisták” állításairól igyekeznek lerántani a leplet. 

A 444-ről ismert, hogy kiadója mögött az indulás után befektetőként megjelent a Media Development Investment Fund (MDIF) is, amelynek egyik fő támogatója Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata, amely a Direkt36 adományozói között szintén megtalálható. 

Borítókép: a Lakmusz munkatársai (balról jobbra): Diószegi-Horváth Nóra, Erdélyi Péter, Zöldi Blanka, Neuberger Eszter (Fotó: Kreatív.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.