időjárás -3°C Angelika 2023. január 27.
logo

Mesterséges intelligencia, portrérajzoló robot a Kutatók éjszakáján

Forrás: MTI
2022.09.20. 14:27 2022.09.20. 15:27
Mesterséges intelligencia, portrérajzoló robot a Kutatók éjszakáján

Két év kihagyás után idén ismét megnyitja a kapuit a látogatók előtt a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) a Kutatók éjszakáján, szeptember 30-án. Az eseményen az érdeklődők több új robotikai alkalmazást is kipróbálhatnak, megtekinthetik az elmúlt harminc év legendás magyar számítógépeit vagy akár virtuális utazást tehetnek a Vaskori Duna Út helyszínein.

Az intézet egymáshoz közeli, Kende utcai és Lágymányosi utcai épületeiben összesen ötféle bemutató várja az érdeklődőket. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, amit a Kutatók éjszakája hivatalos weboldalán lehet megtenni.

A gazdag programkínálatban egyebek mellett interaktív bemutatóval kísért előadás hangzik el az öregedés órákról, azaz olyan mesterségesintelligencia-eszközökről, amelyek alkalmasak a biológiai életkor meghatározására.

A beharangozó szerint a SZTAKI nyáron átadott új Innovációs és demonstrációs terében a látogatók kipróbálhatják a portrérajzoló robotot, egy másikkal közösen szerelhetnek össze egy alkatrészt, de látható lesz majd pakoló, mozaikdarabokat összerendező és egy különleges gépkiszolgáló robot is.

A múltból a jövőbe elnevezésű hardvertörténeti kiállításon az elmúlt harminc év fejlesztései közül mutatja be a fontosabb mérföldköveket Manno Sándor fejlesztőmérnök.

A látogatók emellett virtuális utazást tehetnek a Vaskori Duna út projekt hazai és külföldi helyszínein a SZTAKI eLearning osztálya által fejlesztett többnyelvű okostelefonos alkalmazással.

A rendezvényről további részletek a SZTAKI oldalán olvashatók.

Borítókép: A rendezvény plakátja (Fotó: Sztaki.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.