időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo
Polgári engedetlenséget hirdettek a pedagógus-szakszervezetek

Mindössze tíz iskolában engedetlenkedtek

Magyar Nemzet
2022.09.05. 16:58 2022.09.05. 17:10
Mindössze tíz iskolában engedetlenkedtek

– A mai napon az egész ország 2180 köznevelési intézményéből összesen tíz helyen vettek részt egyes kollégák a polgári engedetlenségben

– közölte a Klebersberg Központ (KK) a Magyar Nemzet megkeresésére. Jelezték, hogy ezekben az intézményekben is csak a pedagógusok kis része vett részt az akcióban. 

Hozzátették: az oktatás az érintett intézmények zömében helyettesítéssel zavartalanul folytatódott.

Emlékezetes, az országos pedagógus-szakszervezetek polgári engedetlenségre biztatták a tanárokat, de a számok szerint ebben nem sokan vettek részt országszerte. 

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár korábban levélben hívta fel a szakszervezeti vezetőik figyelmét arra, hogy a polgári engedetlenség

a hatályos jogban ismeretlen tiltakozási eszköz. 

Maruzsa Zoltán megkérdőjelezte azon pedagógusok erkölcsi alapját, akik a rájuk vonatkozó jogszabályokat maguk sem tartják be, ráadásul szerinte ezzel

a diákoknak is rossz példát mutatnak. 

Levele végén az államtitkár azt kérte a szakszervezeti vezetőktől, hogy 

a jogszabályellenes magatartást, a tanulók erkölcsi értékrendjét negatívan befolyásoló, törvénytelen kezdeményezést ne támogassák. 

A pedagógusok már a tavalyi tanév végén is fizetésemelést követeltek maguknak, akkor az érettségi elhalasztása merült fel mint demonstrációs eszköz a részükről. Ezúttal a tanévkezdés megtagadásának lehetőségét lebegtették, mint polgári engedetlenségi akció, ebből lett a tíz intézményben megvalósuló akciózás. 

Borítókép: A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által szervezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én. A demonstrációt megelőzően, március 16-án határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdődött (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.