Kommandósok törték meg a lázadó embercsempész rabot

A büntetés-végrehajtás kommandósai törték le egy román embercsempész lázadását a győri börtönben. A bűnöző szűknek találta a celláját, ezért az ajtót eltorlaszolta az ágyával, majd egy, a falról lefeszített mozaikcsempe-darabot a nyakához szorítva a zárka sarkában gubbasztott. A kommandósok rátörték az ajtót, majd lefegyverezték.

2022. 10. 18. 14:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási a nyomás a hazai büntetés-végrehajtási intézeteken és a dolgozókon, miután már a fogvatartottak több mint tíz százaléka (közel kétezer-ötszáz fő) embercsempészet miatt ül.

A nagy számok törvénye alapján egyre nagyobb a feszültség a fogvatartottak között, akik egyre több fegyelmi vétséget követnek el. Közülük is kiemelkednek az embercsempészet miatt bekerültek. 

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) ma közölte: embercsempész rab zárkatorlaszát számolták fel október 17-én a győri börtön kommandósai. A román állampolgárságú fogvatartott egy letört, éles felületű csempedarabbal fenyegetőzött.

A rab székével kezdte a rendbontást (Forrás: BVOP)

A Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet munkatársai október 17-én reggel észrevették, hogy a román állampolgárságú – magyarul nem beszélő – fogvatartott  megrongálta zárkája berendezését, majd eltorlaszolta az ajtót az ágykeretet az ajtónyílás elé tolva, miközben egy letört, éles felületű csempedarabbal a kezében fenyegetőzött. 

Az ággyal eltorlaszolta az ajtót (Forrás: BVOP)

A rendkívüli eseményt a börtön műveleti csoportjának munkatársai szakszerűen felszámolták, a torlaszt megszüntették, a fogvatartott ellenállását letörték. Az akció során nem történt sérülés. Az intézkedést nehezítette, hogy az embercsempész rab magyarul egy szót sem tud. A fogvatartott a számára nem megfelelő körülményekkel indokolta tettét.

 

Törött csempét tartott a nyakához (Forrás: BVOP)

A BVOP kiemelte: egyre nagyobb elhelyezési és ellátási kapacitást igényel a közel két és fél ezer embercsempész fogvatartása, akik már négy átlagos magyar börtönt töltenek meg. 

Az elmúlt években az embercsempészettel összefüggő bűncselekmények elkövetőinek száma folyamatosan és nagy arányban növekszik a hazai börtönökben, számuk jelenleg 2473 fő.

A férőhely-bővítési programnak köszönhetően 2750 új férőhely létesült 2020-ban, így sikerült 100 százalék alá csökkenteni a fogvatartotti telítettséget, az embercsempészek számának drasztikus növekedése azonban újra növeli a zsúfoltságot.

A szervezett bűnözői háttérrel rendelkező fiatal férfiakból álló fogvatartotti populáció kiemelt figyelmet és speciális biztonsági intézkedéseket követel meg a büntetés-végrehajtás munkatársaitól, de a különböző nemzetiségi és vallási háttér miatt a nyelvi nehézségek leküzdése és a speciális étkezési igények kielégítése is jelentős teher.

Borítókép: Bv-kommandósok lerohanták a lázadó rabot (Forrás: BVOP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.