Több ezren a pénteki pedagógustüntetésen

Baloldali politikusok ismét megpróbáltak rátelepedni a pedagógusokért tartott demonstrációra.

Magyar Nemzet
2022. 10. 14. 19:51
null
pedagógus tüntetés Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos határidő után egy órával, nyolc órakor ért véget a Diákok a tanárokért csoport által péntekre szervezett demonstráció, amelyhez Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is csatlakozott. A résztvevők a tegnap bejelentett béremelések ellenére ismét a magasabb fizetésért és a sztrájkjog visszaállításáért tüntettek. A Hősök terétől fél ötkor induló több ezer fős menethez az Andrássy úton még számos résztvevő csatlakozott, hogy aztán a Belügyminisztérium elé érve a tanároknak a polgári engedetlenség miatt kiosztott tankerületi figyelmeztető leveleket elégessék. 

A mai napon egyébként országos pedagógussztrájk is volt, legutóbb múlt héten szerdán, október 5-én, az oktatás világnapján sztrájkoltak pedagógusok sok iskolában. A fővárosi események mellett több vidéki helyszínen is szerveztek megmozdulásokat.

A továbbra is politikamentesnek hirdetett demonstráción rengeteg kormányellenes felirat és molinó volt látható, sokan a Szabad ország, szabad oktatás! mondatot kántálták.

A baloldal a korábbiakhoz hasonlóan ismét rátelepedett a tanártüntetésre, ugyanis politikusaikat nagy számban lehetett látni a tömegben. Ott volt többek között a Momentum bukott elnöke, Fekete-Győr András, Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa, Hadházy Ákos, korábbi LMP-s, most független politikus, Karácsony Gergely főpolgármester, Jámbor András párbeszédes országgyűlési képviselő is. 

Karácsony Gergely főpolgármester. Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet

A tüntetésen a baloldali politikusokon kívül főként diákok, tanárok, óvodai dolgozók és a szakszervezetek tagja vettek részt, erőszakos incidens nem történt. 

A tiltakozás október 23-án fog folytatódni 16 órakor a Kálvin téren, ahonnan a Műegyetem rakpart mint történelmi helyszín lesz a cél – jelentette be a PDSZ ügyvivője. A következő egységes, országos sztrájknap, amit a PDSZ és a PSZ együtt meghirdet, október 27-én lesz. Október 20-án kell majd ehhez jelentkezni az intézményvezetőnél a tanároknak.

Borítókép: a pénteki pedagógustüntetés néhány résztvevője (fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.