Megrendezik idén is a karácsonyi vásárt

Karácsony Gergelyék ígéreteik ellenére kihátráltak a vásár megrendezése mögül – írta közleményében az V. kerületi önkormányzat.

2022. 11. 14. 16:45
Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesz karácsonyi vásár a Vörösmarty téren – tájékoztatta lapunkat Belváros Önkormányzata. Mint azt közleményükben írták, kellő körültekintéssel meghozott intézkedéssel gondoskodnak arról, hogy az V. kerületben idén is ünnepi hangulatban teljen az adventi időszak. Díszkivilágítás, betlehemek, karácsonyfák, a Szent István és a Vörösmarty téren karácsonyi vásárok várják az érdeklődőket. 

Ingyenes közösségi programokkal nyújtanak lehetőséget a belvárosiaknak az élményekkel teli, tartalmas időtöltésre, melyek között lesz adventi gyertyagyújtó ünnepség, adventi hangverseny, Szent Miklós-napi rendezvény, valamint karácsonyi jótékonysági ajándékozás és vendéglátás gyermekeknek. 

A lakosság szezonális kiadásainak mérséklésére pedig országosan a legszélesebb körű és legmagasabb összegű fűtéstámogatást biztosítják, kedvezményes fenyőfavásárt szerveznek ajándék szaloncukorral, valamint a jogosult családoknak tízezer forint karácsonyi időszaki támogatást postáznak.

Bár Belváros Önkormányzata csökkentett üzemidőben tervezte a karácsonyi díszkivilágítást, a főváros nem volt partner ennek megvalósításában, és a felmerülő költségeket is a Belvárosra hárította volna. Így az V. kerület az energiatakarékossági és a városrész világörökségi státusából fakadó szempontokat összehangolva a korábbi évekhez képest a helyszínek jelentős csökkentésével tudja csak megvalósítani a díszkivilágítást. Advent első vasárnapjától vízkeresztig a Főutcaként ismert tengelyt, a karácsonyi vásárokat közvetlenül érintő közterületeket, a karácsonyfával és betlehemmel díszített tereket (Egyetem tér, Ferenciek tere, Szabadság tér, Olimpia park) és még néhány utcát öltöztetnek ünnepi fényekbe. A Fővárosi Önkormányzat illetékességi körébe tartozó Váci utca kivilágítását is Belváros Önkormányzata volt kénytelen átvállalni. 

Ezeken túl lesz karácsonyi világítás a Vörösmarty téren is, amelynek költségét az itteni karácsonyi vásár szervezője állja.

Az ünnepi látványosság által generált önkormányzati bevételek hozzájárulnak a lakosság érdekeit és a kerület fejlődését szolgáló intézkedések megvalósításához.

Idén a Szent István téri vásár mellett a Vörösmarty téri vásár megrendezésére is a kétszeresen „Európa legjobb karácsonyi vására” címmel kitüntetett Advent Bazilika szervezői kaptak közterület-használati hozzájárulást.

Mivel a Fővárosi Önkormányzat cége, a Budapest Brand visszalépett a Vörösmarty téri vásár megrendezésétől, az V. kerület olyan partnerrel kívánt együttműködni, aki szem előtt tartja Belváros Önkormányzatának elkötelezettségét a Vörösmarty tér színvonalas üzemeltetése mellett.

A terek üzemeltetéséért felelősséget érző Belváros Önkormányzata nem követte a Főváros Önkormányzatának azon gyakorlatát, amelynek keretében ingyenesen adták használatba a közterületet a vásárt szervező Budapest Brandnek és az esemény nyereségéből egyáltalán nem fordítottak a közterületek üzemeltetésére. Az V. kerület ezzel ellentétben a Szent István teret 85 százalékos kedvezménnyel, a Vörösmarty teret 90 százalékos kedvezménnyel adta használatba, összesen közel 20 millió forint összegű díjért. Belváros Önkormányzata a hasznosításból származó bevételeket teljes egészében a közterületek fenntartására kívánja fordítani: közterület-tisztántartási, zöldfelület-fenntartási és közútkezelési feladatokra.

Borítókép: Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.