Bemutatjuk Lantos Csabát, az új energiaügyi minisztert

A nyíregyházi származású leendő miniszter 1962-ben született, nős, hét gyermek édesapja. Lantos Csaba rendkívül ismert a hazai gazdasági életben.

2022. 11. 14. 13:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Strukturális változtatásokról döntött a kormány: önálló energiaügyi minisztérium alakul

– jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján, a Karmelita kolostorban hétfőn. Ismert: Palkovics László lemondásával a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, feladatait szétosztják több miniszter között. Mint Gulyás tájékoztatott, az energiaügyi minisztérium tárcavezetője Lantos Csaba lesz, aki december elsején lép hivatalba. Az új tárca célja az energiapolitika egységes irányítása lesz.

Mit kell tudni az új miniszterről?

Lantos Csaba 1962-ben született, nős, hét gyermek édesapja. A nyíregyházi származású és a hazai gazdasági életben rendkívül ismert üzletember 1986-ban közgazdász-szociológusként végzett a Corvinus Egyetemen, ahol a neves Rajk Szakkollégiumnak volt a tagja. A leendő miniszter 1989 és 2000 között a Creditanstalt csoportnál az értékpapír-kereskedelmet irányította és a befektetési alapkezelőt is vezette, 1997-től az egész csoportot irányító befektetési bank (a CA IB Értékpapír Rt.) vezérigazgatója volt, majd 2000 augusztusától 2007-ig az OTP Bank vezérigazgató-helyetteseként dolgozott. Eközben 1990 és 2002 között tagja volt a Budapesti Értéktőzsde tőzsdetanácsának.

Jelenleg a Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának tagja, korábban elnöke is volt. 

Továbbá 2009-től a MET Holding energetikai cég elnöke, 2010-től a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagja. A Lantos Vagyonkezelő irányítója, 2021 óta a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja. Alapítója a tudományos eredményeket elismerő Bolyai-díjnak. 2021 óta a 4iG Nyrt. igazgatósága által létrehozott új stratégiai tanácsadói grémiumban is részt vesz.

Borítókép: Lantos Csaba, az Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának elnökeként beszédet mond a Széll Kálmán halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen Budapesten, az Országház Felsőházi termében 2015. október 1-jén  (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.