időjárás 13°C Emőke 2023. március 23.
logo

Bemutatjuk Lantos Csabát, az új energiaügyi minisztert

Ternovácz Áron
2022.11.14. 13:46 2022.11.14. 15:53
Bemutatjuk Lantos Csabát, az új energiaügyi minisztert

A nyíregyházi származású leendő miniszter 1962-ben született, nős, hét gyermek édesapja. Lantos Csaba rendkívül ismert a hazai gazdasági életben.

Strukturális változtatásokról döntött a kormány: önálló energiaügyi minisztérium alakul

– jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter rendkívüli sajtótájékoztatóján, a Karmelita kolostorban hétfőn. Ismert: Palkovics László lemondásával a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, feladatait szétosztják több miniszter között. Mint Gulyás tájékoztatott, az energiaügyi minisztérium tárcavezetője Lantos Csaba lesz, aki december elsején lép hivatalba. Az új tárca célja az energiapolitika egységes irányítása lesz.

Mit kell tudni az új miniszterről?

Lantos Csaba 1962-ben született, nős, hét gyermek édesapja. A nyíregyházi származású és a hazai gazdasági életben rendkívül ismert üzletember 1986-ban közgazdász-szociológusként végzett a Corvinus Egyetemen, ahol a neves Rajk Szakkollégiumnak volt a tagja. A leendő miniszter 1989 és 2000 között a Creditanstalt csoportnál az értékpapír-kereskedelmet irányította és a befektetési alapkezelőt is vezette, 1997-től az egész csoportot irányító befektetési bank (a CA IB Értékpapír Rt.) vezérigazgatója volt, majd 2000 augusztusától 2007-ig az OTP Bank vezérigazgató-helyetteseként dolgozott. Eközben 1990 és 2002 között tagja volt a Budapesti Értéktőzsde tőzsdetanácsának.

Jelenleg a Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának tagja, korábban elnöke is volt. 

Továbbá 2009-től a MET Holding energetikai cég elnöke, 2010-től a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagja. A Lantos Vagyonkezelő irányítója, 2021 óta a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja. Alapítója a tudományos eredményeket elismerő Bolyai-díjnak. 2021 óta a 4iG Nyrt. igazgatósága által létrehozott új stratégiai tanácsadói grémiumban is részt vesz.

Borítókép: Lantos Csaba, az Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának elnökeként beszédet mond a Széll Kálmán halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen Budapesten, az Országház Felsőházi termében 2015. október 1-jén  (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.