időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo
Hivatalossá vált Palkovics László távozása a kormányból

Önálló energiaügyi minisztérium jön létre

Máté Patrik
2022.11.14. 12:26 2022.11.14. 22:20
Önálló energiaügyi minisztérium jön létre

December elsején megkezdi a munkáját az energetikai mimisztérium, aminek a vezetésére Orbán Viktor miniszterelnök Lantos Csabát kérte fel, ezzel együtt megszűnik a Technoloógiai és Ipari minisztérium, Palkovics László tárcvezető pedig távozik a kormányból.

– A háború és a szankciós energiaárak miatt Magyarországon és Európában is a legfontosabb az energiabiztonság és az energiaárak kérdése – jelentette be Gulyás Gergely rendkívüli sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: a kormány arról döntött, hogy önálló energetikai minisztérium alakul.

 

– Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Lantos Csabát, hogy legyen a minisztérium vezetője, amit december elsejei hatállyal elfogadott 

 

– rögzítette. Palkovics László lemondását elfogadta Orbán Viktor, a távozó tárcavezető azzal indokolt, hogy egységes portfólióként tekint a tárcára, az önálló minisztérium megalakulását követően nem vállalja a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetését. A miniszter megköszönte Palkovics László munkáját, és elmondta: a felsőoktatásban, a járműiparban és a védelemiparban lesz feladata. 

 

Az eddigi minisztérium megszűnik, feladatait szétosztják több miniszter között. 

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy az ipari területek Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez kerülnek, a közlekedés Lázár János építési és beruházási miniszterhez, míg a felnőttképzés Csák János kulturális és innovációs tárcájához kerül.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, hogy Palkovics László a mai napig látja el a feladatát, a lemondása ettől kezdve lép hatályba. Továbbá kiderült, hogy Lantos Csaba már jelezte az előzetes beszélgetéseken, hogy szerinte a szélenergiát a jövőben előnyben kell részesíteni és nagyobb szerepet kell kapnia, mint amit eddig kapott.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet kérdésére közölte: a közjogi szabályoknak megfelelően a miniszterelnök az Országgyűlés elnökénél kezdeményezi Lantos Csabának az illetékes parlamenti bizottságok előtti meghallgatását, erre pedig december 1-e előtt sor fog kerülni.

 

Borítókép: Gulyás Gergely (Fotó: Mirkó István)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.