Orbán Viktor: A postát mindenképpen át kell alakítani

A kormányfő elmondta: az államot az Európai Unió eltiltotta attól, hogy pénzügyileg támogassa a postát.

2022. 11. 02. 15:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dudás Róbert (Jobbik) a Magyar Posta átszervezéséről kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt az Országgyűlésben.

A baloldali képviselő tudomása szerint nemsokára 366 postahivatal ideiglenes bezárását jelentik be, valamint azt, hogy csoportos létszámleépítéssel háromszáz főt fognak elküldeni. Úgy vélte, a postabezárások a vidéki pénzügyi ügyintézés végét jelenthetik. Azt javasolta, hogy a Szerencsejáték Zrt. segítse meg a Magyar Postát a kormányközeli cégek és személyek támogatása helyett, a kormányfőt pedig arra kérte, hogy járjon közben az ügy megoldása érdekében. A képviselő arra kérte Orbán Viktort, hogy beszéljen a Szerencsejáték Zrt.-vel és frakciótársaival, illetve támogassák a képviselő által a témában benyújtott határozati javaslatot.

Viszonválaszában a kormányfő elmondta, nem hiszi, hogy a Szerencsejáték Zrt.-nek ehhez bármi köze lenne. Kijelentette, hogy az egy állami vállalat, amely termel valamennyi profitot, azt pedig befizeti a költségvetésbe. Mivel a költségvetés deficites, a Szerencsejáték Zrt.-nek nincs olyan többletbevétele, amit bármilyen állami cég megsegítésére tudna fordítani. Orbán Viktor emlékeztetett, hogy 

a posta egy veszteséges vállalat, melynek problémájával régóta küszködnek, és tavaly is az állam vette meg a bélyeggyűjteményét, hogy törvényes módon tudjon pénzt juttatni neki az uniós szabályok miatt. Felhívta a figyelmet, hogy a postát mindenképpen belül át kell alakítani, ellenkező esetben a posta szolgáltatásainak színvonala tovább hanyatlik. 

A miniszterelnök arra kérte a képviselőt, hogy támogassa a posta teljes belső megújításának elvégzésében.

Dudás Róbert erre úgy reagált, hogy mindennemű észszerű átalakítást támogatnak. Felidézte, hogy ő javasolta az üzemanyagokra az ársapkát, amit végül a kormány bevezetett. Arra kérte, hogy fontolja meg a postának mind a törvényi, mind a Szerencsejáték Zrt.-n keresztül történő támogatását.

Orbán Viktor rámutatott, hogy az ársapkákhoz semmi köze nincs semmilyen állami cégnek. Kijelentette, hogy nem azért tudtak bevezetni ársapkát, mert a Mol állami cég lett volna, hanem azt attól függetlenül vezették be. Hangsúlyozta, 

a postát csak akkor tudják életben tartani és szolgáltatás színvonalát megőrizni, ha átalakítják a belső szerkezetét, mert a kormány el van tiltva attól, hogy pénzt tegyen a postába. 

A kormányfő remélte, hogy a vállalat megújulását minél kevesebb fájdalommal tudják majd megtenni.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.