időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Sikertelen a Momentum „nyugdíjalap” gyűjtése

Gabay Dorka
2022.11.25. 05:50
Sikertelen a Momentum „nyugdíjalap” gyűjtése

Ha a Momentum londoni szervezetén múlik, még sokáig a baloldal meghatározó alakja lehet Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. Csillag Tamás, a párt egyik alapítója gyűjtést indított, hogy minél előbb vissza-, pontosabban nyugdíjba vonulhasson a Demokratikus Koalíció elnöke, aki sokak szerint tehertétel a baloldal számára. Eddig azonban az elérhető információk szerint mindössze néhány száz font jött össze, a Momentum pedig hallgat a kudarcos gyűjtés részleteiről.

Nem nagyon gyarapszik Gyurcsány Ferenc nyugdíjalapja, amit Csillag Tamás, a Momentum egyik alapítója, a párt londoni szervezetének vezetője hozott létre szeptember végén. A Csillag által életre hívott alapba szűk két hónap alatt mindössze 235 angol fontnyi adomány érkezett, noha a momentumos politikus húszezer fontot célzott meg, hogy ezzel is segítse a volt miniszterelnök nyugdíjba vonulását. 

Ráadásul a szeptember 28-án létrehozott alapba két nap alatt gyűlt össze a jelenlegi összeg, a lelkesedés ezután alábbhagyott, azóta senki nem támogatta Gyurcsány nyugdíjazását – derül ki a Justgiving.com honlapján fellelhető adatokból. A Magyar Nemzeti Bank szeptemberi 30-i devizaárfolyama alapján az angol font akkor 480 forint volt, azaz a jótékonykodók mintegy 113 ezer forintot dobtak össze két nap alatt.

Emlékezetes, Csillag Tamás azután döntött úgy, nyugdíjba küldi Gyurcsányt, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a Gulyás Márton vezette Partizán című műsorban többek közt a bukott áprilisi választásról nyilatkozott. Csillag az interjú után a közösségi oldalán azt írta: „Nézem ezt a partizános Gyurcsány-interjút, és katasztrófa. Gyurcsány részéről nulla felelősségvállalás. Ők nem tehetnek róla. Ők ott se voltak” – fakadt ki a momentumos, aki szerint vannak pillanatok, mikor a volt miniszterelnök egyértelműen hazudik. 

„Pél­dául ő nem is tudta, hogy a DK jelöltjei egyéniben milyen gyengén teljesítettek. Na persze” – írta Csillag Tamás, aki közölte: egyet kell értenie azokkal, akik szerint Gyurcsány tehertétel az ellenzéknek. 

„Egy szűk, a DK-val szimpatizáló réteget leszámítva széles körben teljesen elutasított politikus. Számomra érthetetlen, hogy ezt ő miért nem látja be, miért nem képes elszakadni a közélettől. Írhatna könyveket, csinálhatna civil szervezetet, még egy főzős YouTube-csatornával is jobban járnánk” – sorolta Csillag, aki ezután közölte: csinált egy online Gyurcsány-nyugdíjalapot. 

„Bár nem igazán szorul rá, ennyit igazán megérdemel mindenki Ferije” – zárta sorait.

Lapunk megkereste a Momentum sajtóosztályát, hogy megtudjuk, jelenleg hogy áll a „Gyurcsány-nyugdíjalap”, meddig gyűjtik az adományokat, továbbá mikor kapja meg a volt miniszterelnök a pénzt. Ezenkívül szerettük volna megtudni, a Momentum szerint ­miért volt szükség egyáltalán Gyurcsány nyugdíjazásához a társadalom segítségét kérni. Válaszokat lapzártánkig nem kaptunk.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

Dollárbaloldal: szó sem lehetett mikroadományokról

Az Action for Democracy február 24-én kezdte meg működését, az első utalást pedig már március 1-jén teljesítették az Oraculum 2020 Kft. számára 684 672 amerikai dollár (228 millió forint) összegben.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.