időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

Továbbra is történelmi csúcsokat dönget a foglalkoztatottság

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.25. 10:28 2022.11.25. 11:15
Továbbra is történelmi csúcsokat dönget a foglalkoztatottság

Az elhibázott szankciók sújtotta gazdasági helyzet ellenére is rekordszintű a foglalkoztatottság, a munkanélküliség pedig az egyik legalacsonyabb az EU-ban – kommentálta a legfrissebb adatokat Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2022 októberében már ötödik hónapja haladta meg a 4,7 millió főt a foglalkoztatottak száma, miközben a 15–64 évesek foglalkoztatási rátája március óta meghaladja a 74 százalékot, egyben az uniós átlagot (hetven százalék) – emelte ki a miniszter.

2022 októberében a munkanélküliség 3,6 százalékot, míg a munkanélküliek száma 176 ezer főt tett ki. 

Mindez azt jelenti, hogy egy év alatt 12 ezerrel, a 2010-es kormányváltáshoz képest pedig mintegy háromszázezer fővel csökkent a munkanélküliek száma.

A kormány eddig 11 pontból álló akcióterve tehát sikeresen és eredményesen védi meg a családokat és a teljes foglalkoztatottságot. Az akcióterv részeként bevezetett kamatstop, a Széchenyi-kártya-program kedvezményes forrásai érdemben járultak hozzá a munkahelyek megvédéséhez – hangsúlyozta Nagy Márton.

Hozzátette: a kormány azonban folyamatosan vizsgálja a kialakult gazdasági és munkaerőpiaci helyzetet, szükség esetén pedig azonnal beavatkozik. 

Ezért hirdettük meg a 150 milliárdos Gyármentő programot, a kétszázmilliárdos Gyármentő garancia- és hitelprogramot, de ennek érdekében indult meg az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-k 200-220 milliárdos támogatási programja is. Ez utóbbit már azokra a vállalkozásokra is kiterjesztettük, amelyek energiaköltsége 2021-ben meghaladta a két százalékot

 – emlékeztetett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.