Újra életet mentett a Heim Pál gyermekkórház műtüdőprogramja

A kórház 2018-ban indította el műtüdőprogramját, orvosaik, ápolóik speciális tudást szereztek külföldön.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 22. 18:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt fél év alatt már a negyedik újszülött életét mentette meg a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben 2018-ban indult műtüdőprogram – tájékoztatott az MTI.

A Heim Pál gyermekkórház közleménye alpján azt írták: 

az intézet alkalmaz egyedüliként az országban úgynevezett műtüdőkezelést (ECMO-kezelés) gyerekeknél és most már újszülötteknél is, ami óriási előrelépést jelent számos olyan betegség gyógyításában, amely eddig gyerekek életét követelte.

Felidézték: a kórház 2018-ban indította el műtüdőprogramját, orvosaik, ápolóik speciális tudást szereztek külföldön. Ez idáig csak gyermekeknél, néhány hónapos kortól 18 éves korig végeztek ilyen életmentő kezeléseket, mostanra az újszülöttek műtüdőkezeléséhez szükséges speciális ismereteket is elsajátították. 

A műtüdőkezelés az újszülöttkori súlyos légzési elégtelenség bizonyos fajtáiban tud esélyt adni azoknak, akiknek már semmilyen más terápiás beavatkozással nem sikerül javítani az állapotán. Az ECMO-készülék a tüdő súlyos károsodásakor tudja helyettesíteni a tüdő működését, lehetőséget adva a tüdőszövetek gyógyulására – ismertették. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.