időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Hatalmas előrelépés a röntgendiagnosztika területén

Elek Nikoletta
2022.09.29. 14:41 2022.09.29. 15:26
Hatalmas előrelépés a röntgendiagnosztika területén

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Magyarországon hatalmas lépést tett a röntgendiagnosztika területén. Az Európai Unió 1,298 milliárd Ft összegű, vissza nem térítendő támogatásával megvalósuló projekt segítségével a nagy múltú intézmény két új, innovatív eljárást honosított meg a hazai gyermekgyógyászatban, valamint a meglévő röntgendiagnosztikai hátterét új technológiával, egy ultraalacsony sugárdózisú, 3D leképezésére alkalmas testszkennerrel egészíti ki.

A kórház közleménye szerint az EOS Edge teljes testszkenner már éles üzemben működik, amely egyidejűleg készít frontális és oldalirányú ülő és álló teljestest-felvételeket 1:1 méretarányban, a 2D-/3D-s képek rögzítését néhány másodperc alatt végzi el akkor is, ha mozognak benne, sőt számos CT-vizsgálat is kiváltható vele.

A teljes csontrendszert érintő betegségek esetében, a 3D-s sebészi tervezésben és az azonnali információkon alapuló diagnosztizálásban kiemelt fontosságú a készülék, amely nélkülözhetetlen a sürgősségi betegellátás, az onkológia és a gyermekgyógyászat mindennapi klinikai gyakorlatában. 

A szakemberek műtéti technikákat is elsajátítottak, a bevezetett módszerek pedig lehetőséget adnak arra, hogy olyan megoldásokat kínáljanak az intézetben, amik eddig nem voltak elérhetők Magyarországon. A tájékoztatás szerint a szövődményes krónikus középfülgyulladás kezelésére használatos eljárást az olasz, míg a bénult gyerekek mozgásrehabilitációját segítő kezelési programokat cseh innovációk alapján honosították meg. A cseh katonai rehabilitációs központban a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet ortopéd szakorvosai és gyógytornászai egy olyan, a virtuális valóság eszközeit is alkalmazó számítógépes rendszer alkalmazását tanulták meg, amivel a mozgásképtelen gyerekeket egyénre szabott módon, a számítógép segítségével és folyamatos megfigyelése mellett kezelhetik. 

A berendezés figyeli, értékeli és visszajelzéseivel segíti a beteg mozgását. Ennek révén javítja az idegi funkciókat, az izomcsoportok működésének összhangját, egyes testrészek helyzetének érzékelését és az inaktivitás miatt bekövetkezendő degeneráció megelőzését.

A különféle új fül-orr-gégészeti műtéti eljárás és a navigációs technika elsajátítása pedig szintén kiemelt jelentőséggel bír. Mint írták, a gyermekkori szövődményes középfülgyulladások olyan eseteiben, amikor nincs már lehetőség hallásjavításra, valamint az állandó, gennyes fülfolyás megszüntetésére a sziklacsont részleges eltávolítására van szükség, elvégzését pedig intraoperatív radiológiai navigációs rendszer segíti. E korántsem veszélytelen műtétre dolgoztak ki egy új módszert Olaszországban, amelynek lényege, hogy az operáló specialistát a képalkotó eszközök mellett számítógépes navigáció is segíti. A navigációasszisztált beavatkozás jelentősen növeli a műtéti precizitást, a minőséget, javítja a beteg életesélyeit ebben a bonyolult műtéti eljárásban.

Borítókép: Az új, a mozgásszervi rehabilitációban segítő berendezés (Forrás: Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.