Háromszorosára nőtt a fogyatékosságügyi szervezetek támogatása

Nyitrai Zsolt a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából posztolt a közösségi oldalán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Facebook2022. 12. 03. 12:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan társadalomért dolgozunk, amelyben a fogyatékossággal élő és az ép ember egyaránt megtalálja a helyét 

fogalmazott a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából Nyitrai Zsolt. A kiemelt társadalompolitikai ügyekben a miniszterelnök munkájának támogatásáért felelős miniszterelnöki biztos rámutatott: a kormánynak stratégiai partnerei a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetek, így az elmúlt 12 évben háromszorosára nőtt azok támogatottsága. Az együttműködésnek köszönhetően megvalósult a közügyek akadálymentes gyakorlása is, amelyre a legfrissebb példa a nemzeti konzultáció akadálymentes kitölthetősége tette hozzá. 

Mint mondta,

ezen a területen különösen fontos a „semmit rólunk nélkülünk”-elv, ezért fogyatékosságügyi kérdésekben mindig megkérdezik az érintettek véleményét, és igyekeznek figyelembe venni észrevételeiket a döntéseknél. Éppen ezért a jövőben is olyan döntéseket fognak hozni, amelyek a fogyatékossággal élő emberek önálló életvitelét segítik a mindennapokban

 húzta alá. Szavai szerint mindez azért is fontos, mert szakértői számítások szerint több mint hatszázezer magyar él valamilyen fogyatékossággal, a családtagokat is beleszámítva pedig az érintettség több mint egymilliós. 

Nyitrai Zsolt továbbá kiemelte, hogy az elmúlt tizenkét évben háromszorosára nőtt a fogyatékosságügyi szervezetek támogatása, mint ahogy minden évben nő a foglalkoztatási támogatás. 

A kormány nagyjából 33 ezer megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatását támogatja mintegy 1100 telephelyen az országban, ezzel 44 százalékra emelkedett a foglalkoztatottsági arányuk a 2010-es 18 százalékhoz képest 

mutatott rá. A miniszterelnöki biztos jelezte azt is, hogy bevezették a gyermekek otthongondozási díját (GYOD), amelynek összege folyamatosan emelkedik, új rehabilitációs központok segítik a látássérült embereket, emellett pedig folyamatosan fejlődnek a fogyatékossággal élők tájékozódását segítő infokommunikációs szolgáltatások.

Magyarország kormánya pedig ebben a nehéz helyzetben sem hagyja magára a nevelőszülőket és a gyermekvédelemben élőket, így 2023. január elsejétől 25 százalékkal emelkedik a nevelőszülők ellátmánya

 – fűzte hozzá. 

Borítókép: Játék a Városligetben. Illusztráció. Fotó: (Városliget Zrt.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.