időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Háromszorosára nőtt a fogyatékosságügyi szervezetek támogatása

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Facebook
2022.12.03. 12:36 2022.12.03. 12:55
Háromszorosára nőtt a fogyatékosságügyi szervezetek támogatása

Olyan társadalomért dolgozunk, amelyben a fogyatékossággal élő és az ép ember egyaránt megtalálja a helyét 

fogalmazott a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából Nyitrai Zsolt. A kiemelt társadalompolitikai ügyekben a miniszterelnök munkájának támogatásáért felelős miniszterelnöki biztos rámutatott: a kormánynak stratégiai partnerei a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetek, így az elmúlt 12 évben háromszorosára nőtt azok támogatottsága. Az együttműködésnek köszönhetően megvalósult a közügyek akadálymentes gyakorlása is, amelyre a legfrissebb példa a nemzeti konzultáció akadálymentes kitölthetősége tette hozzá. 

Mint mondta,

ezen a területen különösen fontos a „semmit rólunk nélkülünk”-elv, ezért fogyatékosságügyi kérdésekben mindig megkérdezik az érintettek véleményét, és igyekeznek figyelembe venni észrevételeiket a döntéseknél. Éppen ezért a jövőben is olyan döntéseket fognak hozni, amelyek a fogyatékossággal élő emberek önálló életvitelét segítik a mindennapokban

 húzta alá. Szavai szerint mindez azért is fontos, mert szakértői számítások szerint több mint hatszázezer magyar él valamilyen fogyatékossággal, a családtagokat is beleszámítva pedig az érintettség több mint egymilliós. 

Nyitrai Zsolt továbbá kiemelte, hogy az elmúlt tizenkét évben háromszorosára nőtt a fogyatékosságügyi szervezetek támogatása, mint ahogy minden évben nő a foglalkoztatási támogatás. 

A kormány nagyjából 33 ezer megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatását támogatja mintegy 1100 telephelyen az országban, ezzel 44 százalékra emelkedett a foglalkoztatottsági arányuk a 2010-es 18 százalékhoz képest 

mutatott rá. A miniszterelnöki biztos jelezte azt is, hogy bevezették a gyermekek otthongondozási díját (GYOD), amelynek összege folyamatosan emelkedik, új rehabilitációs központok segítik a látássérült embereket, emellett pedig folyamatosan fejlődnek a fogyatékossággal élők tájékozódását segítő infokommunikációs szolgáltatások.

Magyarország kormánya pedig ebben a nehéz helyzetben sem hagyja magára a nevelőszülőket és a gyermekvédelemben élőket, így 2023. január elsejétől 25 százalékkal emelkedik a nevelőszülők ellátmánya

 – fűzte hozzá. 

Borítókép: Játék a Városligetben. Illusztráció. Fotó: (Városliget Zrt.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.