időjárás 1°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

A kormány egy olyan társadalomért dolgozik, amelyben a fogyatékkal élő emberek is megtalálják a helyüket

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2022.11.28. 15:41 2022.11.28. 18:44
A kormány egy olyan társadalomért dolgozik, amelyben a fogyatékkal élő emberek is megtalálják a helyüket

A kormány egy olyan társadalomért dolgozik, amelyben a fogyatékkal élő és az ép ember egyaránt megtalálja a helyét – mondta a kormányszóvivő hétfőn Budapesten, a vakok iskolájának pékműhelyében a fogyatékkal élők közelgő világnapja alkalmából.

Szentkirályi Alexandra hozzátette, ezt az elvet az alaptörvényben is több ponton rögzítették.

A magyar társadalom elkötelezett a fogyatékkal élő emberek védelme és a társadalmi esélyegyenlőség elősegítése mellett – fogalmazott.

Kifejtette: a kormány kiemelt feladata, hogy elősegítse a fogyatékkal élő emberek számára a minél teljesebb élet lehetőségét, és biztosítsa a speciális igényeikhez igazodó lehetőségeket akár az oktatásról, az egészségügyről vagy a munkaerőpiacról van szó.

Úgy értékelte:

ennek meg is van az eredménye, hiszen fogyatékos embertársaink szállítják nekünk a különböző kiemelkedő eredményeket, legyen szó a kultúra, a sport, a tudomány területéről, és a családi életben, a mindennapokban is sikeresen helyt tudnak állni.

Emlékeztetett: az elmúlt 10 év alatt 800 millió forinttal nőtt a fogyatékkal élő embereket képviselő szervezetek költségvetési támogatása, a fogyatékosságügyi szervezetek és a kormány között pedig folyamatos az együttműködés, aminek köszönhetően megvalósult a közügyek akadálymentes gyakorlása is. Példaként említette, hogy a Kormányinfókon évek óta van jelnyelvi tolmácsolás, de a mostani nemzeti konzultációt is akadálymentessé tették.

Óriási az igény hangoskönyvekre

Helle Maximilian – vakon született fiatalember – egyre több hangoskönyvet szeretett volna meghallgatni, ezért felhívást tett közzé önkéntesek számára.

Beszámolt arról is, hogy világszinten 600 millió ember él valamilyen fogyatékossággal, Magyarországon mintegy egymillióan érintettek.

A kormányzati politika fontos megállapítása az, hogy ha munka van, minden van – mutatott rá a kormányszóvivő, aki fontosnak nevezett minden olyan kezdeményezést, amely szakmát tud adni a fiatalok kezébe.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) kezdeményezése volt, hogy – az idén szombatra eső – világnapon az éttermeikben elfogyasztott ételekért kapott pénzösszeget támogatásra fordítsák. Hozzátette: aki SVÉT étteremben eszik szombaton, az maga is segíti azt a programot, amellyel a vakok iskolájának pékműhelyében tanulókat támogatja továbbképzéssel.

Arról is beszélt, hogy a helyesen értelmezett gondoskodás és gondoskodáspolitika közösségi műfaj, az együttműködés műfaja. Ezért is keresnek olyan szereplőket, akik abban tudnak segíteni, hogy az állam gondoskodására szorulók élete kiteljesedhessen, amihez kellenek civilek, gazdasági szereplők, egyházak és önkormányzatok, amelyek közösen teremtik meg az integráció feltételeit.

Ruprecht László, a SVÉT elnöke ismertette: az éttermek bevételük egy részét ajánlják majd fel, az összegyűlt és a SVÉT által kipótolt összegből pedig januártól Szabadfi Szabolcs (Szabi A Pék) fog továbbképzést tartani az intézményben tanuló diákoknak.

Somorjai Ágnes, a vakok iskolája intézményvezetője ismertette: intézményük komplex, óvodától a szakiskoláig, hároméves kortól 25 éves korig foglalkozik gyerekekkel és fiatalokkal. A pékműhely a szakiskolájukhoz tartozik, kétéves képzés keretében sütőipari és gyorspékségi munkásokat képeznek. Két osztályban hatan, illetve nyolcan vesznek részt, akik – a korábbi tapasztalataik alapján – jól el fognak tudni helyezkedni a nyílt munkaerőpiacon.

December 3. a fogyatékkal élő emberek nemzetközi napja: az ENSZ 1992-ben döntött megtartásáról, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira.

Borítókép: A fogyatékossággal élők közelgő világnapja alkalmából Szentkirályi Alexandra a Vakok Iskolájában (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.