Megjutalmazták az embercsempészekkel tűzpárbajt vívó rendőröket

A Belügyminisztérium politikai államtitkára a rendészeti államtitkár jelenlétében jutalmazta meg ma azokat a rendőröket, akikre tüzet nyitottak embercsempészek az M5-ös autópályán. A hős rendőrök viszonozták a lövéseket, majd elfogták a bűnözőket.

2022. 12. 01. 20:06
RÉTVÁRI Bence; BOLCSIK Zoltán
Budapest, 2022. december 1. Cseh Imre rendõr törzsõrmester, a Készenléti Rendõrség járõrvezetõje átveszi Rétvári Bencétõl, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárától (j2) és Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkártól a jutalom elismerést az M5-ös autópálya fõvárosba bevezetõ szakaszán erõszakosan fellépõ, a rendõrökre tüzet nyitó embercsempészek elfogásában közremûködõ rendõrök megjutalmazásán a Belügyminisztériumban 2022. december 1-jén. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar rendőrök egyszerre szavatolják a magyar emberek biztonságát és lépnek fel szakszerűen az illegális bevándorlással szemben – mondta az MTI tudósítása szerint a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ma a tárca ünnepségén.

A rendezvényen az M5-ös autópálya fővárosba bevezető szakaszán erőszakosan fellépő, a rendőrökre tüzet nyitó embercsempészek elfogásában közreműködő rendőröket jutalmazták meg.

Ünnepi beszédében Rétvári Bence leszögezte: hét éve mindenki láthatja, milyen ostrom alatt áll a déli határ és azt is, hogy az utóbbi két évben az illegális bevándorlók sokkal intenzívebben próbálnak bejutni az országba. 

Már 2021-ben is megduplázódott az illegális bevándorlással kapcsolatos esetek száma 2020-hoz képest, a novemberi adatokból pedig az látszik, hogy 2022-ben is megkétszereződött ez a szám az előző évhez képest.

Az államtitkár hangsúlyozta: az, hogy a magyar emberek nemzetközi felmérések szerint is biztonságban élnek, a magyar rendőrök munkájának eredménye.
Nap mint nap halljuk, hogy a déli határ szerb oldalán fegyverek ropognak, de arra korábban nem volt példa, hogy Magyarországon rálőttek volna rendőrökre az embercsempészek – mutatott rá Rétvári Bence, aki szerint filmekben lehetett eddig csak látni olyan kritikus helyzetet, mint amelyet a konkrét esetben a rendőrség kamerája rögzített, és amelyet bárki megnézhetett, mert a rendőrség közösségi oldalára is feltöltötték. 

Arról is beszélt, hogy az embercsempészek azt az utasítást kapták, hogy ha szükséges, használjanak fegyvert a rendőrökkel szemben. Rámutatott: az utakon, amelyeken üldözték a migránsokkal teli kisteherautót, civilek is közlekedtek, az esetből rengeteg tragédia következhetett volna, de mindet sikerült elkerülni, mert a rendőrök jó döntést hoztak, és egyetlen áldozata sem lett a hajszának.


 A rendőrök munkáját kifogástalannak és példamutatónak nevezte, megfogalmazása szerint higgadtan cselekedtek.
   

 Az ünnepségen – ahol Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkár is jelen volt – 18 rendőr részesült jutalomban.

Lőjétek a rendőröket! – kapták parancsba az iraki embercsempészek, akik november 14-én Budapest határában tűzpárbajt vívtak az őket üldöző rendőrökkel. A Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai még aznap az M1-es autósztrádán elkapták a lövöldözők előfutóit is, így a BRFK már hat külföldi ellen folytat büntetőeljárást felfegyverkezve elkövetett embercsempészés miatt. A két lövöldözőt a nyomozó ügyészek hivatalos személy elleni erőszakkal is meggyanúsították. A rendőrök bátorságának, valamint szakszerű fellépésének köszönhetően nem sérült meg senki.

Borítókép: Cseh Imre rendőr törzsőrmesternek, a Készenléti Rendőrség járőrvezetőjének gratulál Bolcsik Zoltán, a BM rendészeti államtitkára. Mellette Rétvári Bence, a BM politikai államtitkára (Fotó: MTI/Kovács Attila)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.