Újabb szintet léptek az illegális migrációra rátelepedett embercsempészek

Újabb szintet lépett az illegális migrációra rátelepedett embercsempészek. Az egyre agresszívabb fegyveres embercsempész bűnözők már nemcsak a zöldhatáron, hanem az ország belsejében is a rendőrökre támadnak – mutat rá a Migrációkutató Intézet legfrissebb gyorselemzésében, amit a Budapest határában hétfőn embercsempészek által elkövetett támadás kapcsán készítettek a szakemberek.

2022. 11. 15. 10:59
null
Fotó: Vaszko Viktor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjainkra az embercsempészek módszerei rendkívül agresszívvé váltak. A bűnözői csoportok között az egymás ellen vívott, főleg a terület ellenőrzésének megszerzéséért folytatott harcok sem ritkák. 

Azonban a Budapest határában november 14-én kialakult lövöldözés egészen más volt az indítéka, mivel a magyar hatóságok elől menekülő külföldi embercsempészek szándékosan a rendőröket vették célba, nem törődve az általuk elkövetett bűncselekmény súlyos következményeivel és az esetleges emberáldozatokkal sem. 

 

Az ehhez hasonló esetek ráirányítják a figyelmet az illegális migráció által kiváltott közvetlen veszélyekre, amelyek – ahogy láthatjuk – most már nem csak a határt védő rendőröket és katonákat érintik – írja Tárik Meszár a Migrációkutató Intézet számára készített elemzésében.

Emlékeztetőül, napjainkra hetente többször is hírt adunk a Magyar Nemzetben agresszív embercsempészekről, akik adott esetben a fegyverhasználattól sem riadnak vissza. Így történt november 14-én, Budapest határában is, amikor iraki embercsempészek nyitottak tüzet Pest megyei rendőrökre. 

Mint ahogy azt a gyorselemzésben is kiemelik: a magyar rendőrök életüket kockáztatva vették fel a harcot, és a golyózápor ellenére is tovább követték a megállásra történő felszólítást figyelmen kívül hagyó bűnözőpárost.

Rendkívüli módon sokkolta és felháborította a közvéleményt a magyar hatóságokat ért támadás. A két embercsempész egy magyar rendszámú Ford Transitot vezetett, amelyet a rendőrök a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) információi alapján ellenőrizni akartak az M5-ös autópályán Inárcs térségében. A sofőr a jelzéseik ellenére nem állt meg, a gyanús autó továbbhajtott, majd több lövést adtak le belőle a rendőrautó irányába. A csempészek járműve Budapest határában megállásra kényszerült, és a két iraki állampolgár az erdőbe menekült, miközben további lövéseket adtak le a rendőrökre. Az elkövetőket nem sokkal később a XIX. kerületben fogták el a TEK beavatkozó egységeinek közreműködésével, elszámoltatásuk megkezdődött. 

Az embercsempészek összesen 21, magát szíriai állampolgárnak valló személyt szállítottak, akiket tanúkét hallgattak ki. 

Embercsempész-támadások

Nem ez volt az első olyan eset, amikor embercsempész bűnszervezetek tagjai nyitottak tüzet akár más bűnözőkre, akár a hatóság képviselőire. Szeptember végén a Szabadka melletti makkhetesi erdőben alakult ki tűzpárbaj, amikor is afgán embercsempészek folyamodtak fegyverhasználathoz, de július elején és augusztus végén is hasonló események játszódtak le Szabadka külterületi részén, utóbbi alkalommal haláleset is történt. 

A közelmúltban a török–bolgár határon török oldalról lőttek rá embercsempészek egy bolgár határrendőrre, aki életét vesztette.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség közúti veszélyeztetés és hivatalos személy elleni erőszak bűntette, valamint könnyű testi sértés vétsége miatt nyomoz azzal a palesztin férfival szemben, aki a rendőrökre támadt október 24-én éjszaka, amikor az M5 autópályán Budapest felé közlekedett egy német kisbusszal, amelyben 26 külföldi, hazánkban illegálisan tartózkodó személyt szállított. 

Az embercsempész legalább 30 kilométeren át menekült, közben a közlekedés más résztvevőiének, valamint utasainak életét is közvetlenül veszélyeztette, amikor áttért a szembejövő sávba, és az onnan érkező kamion elől csak két-három méter távolságra tért vissza a saját sávjába.

A jármű Maglódon ráhajtott egy földútra, ahol hamar elakadt a szántásban, majd a férfi kiugorva menekülni próbált. Az egyik rendőr utolérte az embercsempészt. A férfi ekkor egy gáz-riasztó pisztolyból leadott egy lövést a tőle egy méter távolságra lévő rendőrre, aki a fülén vérző, nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Az időközben a helyszínre érkező másik rendőr elvette az elkövetőtől a fegyvert, aki ekkor paprikaspray-vel fújta le őt. 

Halálos balesetek

A gyorselemzés megállapítása szerint embercsempészek nemcsak fegyveres összecsapások által zavarják meg a közrendet, hanem olykor halálos baleseteket is okoznak. Január elején egy litván rendszámú autó sofőrje szándékosan próbált meg elgázolni egy rendőrt a harkai határátkelő közelében. Az autó egy embercsempész-hálózat „előfutójaként” funkcionált, a rendőr még idejében el tudott ugrani a nagy sebességgel feléje tartó jármű elől. Egy másik alkalommal, augusztus elején egy embercsempész halálos balesetet okozott Bács-Kiskun megyében. A 11 bevándorlót szállító csempészautó a rendőrök elől menekült, amikor nem adta meg az elsőbbséget egy szabályosan közlekedő járműnek. Az ütközés következtében hárman azonnal életüket vesztették és 11-en megsebesültek. Szintén augusztusban történt, amikor a 4-es főúton egy indiai, afgán és pakisztáni bevándorlókat szállító csempészjármű menekülés közben szándékosan egy rendőrautónak csapódott. Az eset során 15-en súlyosan megsérültek.

Az agresszivítás okai

A szerb–magyar határ közelében feltorlódtak a bevándorlók, ami részben hozzájárul a korábban említett incidensek számának emelkedéséhez – emeli ki  a gyorselemzés. A zömében Észak-Afrikából, Dél-Ázsiából és a Közel-Keletről érkező bevándorlók úti célja nem Szerbia, de még csak nem is Magyarország, hanem az Európai Unió, főként Ausztria, Németország és Franciaország, ám a magyar biztonsági határzár miatt kisebb tömegek szorulnak be a szerb–magyar határ mellett. A bevándorlók sokszor súlyos frusztrációként élik meg, hogy nem képesek továbbhaladni, ezért nagy összegeket hajlandók kifizetni a különböző embercsempész bűnszervezeteknek, akik üzletük védelme érdekében nem riadnak vissza a lőfegyverek használatától sem, sőt, nemcsak más bűnözői csoportok ellen, hanem a hatóságokkal szemben is készek bevetni azokat. 

A hatóságokat célzó támadások egy másik változata, amikor az offenzívák elterelés céljából valósulnak meg. Ilyen esetekben az embercsempészek és segítőik többnyire kövekkel, botokkal és üveggolyókkal indítanak támadásokat a rendőrök és katonák ellen, vagy sárral kenik össze a határzáron felszerelt kamerák optikáját, ám ez is sokszor csak a figyelemelterelést szolgálja. A bevándorlók gyakran egymástól néhány száz méter távolságra, több csoportban kísérlik meg az illegális határátlépést: amíg az egyik csoport elvonja a rendőrök figyelmét, addig egy másik megkísérki az átjutást a biztonsági határzáron.

Borítókép: átvizsgálják az egyik elfogott lövöldöző dzsekijét (Fotó: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.