Viszonozták az embercsempészek lövéseit a rendőrök

A Nagykőrösi úti piacnál sikerült megállítani ma reggel az illegális migránsokkal az M5-ösön Budapest felé menekülő fehér furgont a rendőröknek. Üldözés közben a két embercsempész többször rálőtt üldözőire, a lövöldözést folytatták akkor is, amikor már gyalog menekültek. Ekkor a rendőrök is viszonozták a tüzet. Senki nem sérült meg.

2022. 11. 14. 11:07
null
Fotó: Vaszko Viktor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb rendkívüli esemény történt ma reggel, miután az M5-ös autópályán Budapest felé embercsempészek többször is rálőttek fehér furgonjukból az őket üldöző rendőrökre. 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi információi alapján akartak ellenőrizni a főváros felé haladó magyar rendszámú Ford Transitot a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei ma 7 óra 22 perc körül az M5-ös autópályán, Inárcs térségében. 

Ezzel a Ford Tranzittal menekültek a rendőrök elől a migránsokat szállító embercsempészek (Fotó: Vaszko Viktor)

A kisteherautó a járőrautó megkülönböztető jelzését és a megállásra felszólítást figyelmen kívül hagyva tovább hajtott, a kocsiból több lövést adtak le a rendőrautó irányába. A rendőrök ennek ellenére tovább követték a járművet, ami végül Budapest határában megállásra kényszerült. A gépkocsivezető és a mellette ülő férfi bemenekült egy közeli erdőbe, közben további lövéseket adtak le a rendőrök irányába. Az egyik rendőr figyelmeztető lövést követően viszonozta a tüzet. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság lezárta a területet, a helyszínre csapaterőt, kutyás egységeket, nyomozókat és helyszínelőket irányított. A lövöldözők utáni hajszába bekapcsolódott a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége is, akik 8 óra 21 perckor a XIX. kerületben elfogták a feltételezett elkövetőket; két, magát iraki állampolgárnak valló férfit. A kisteherautóban 21 illegális migráns utazott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, elszámoltatásuk megkezdődött. 

A lövések következtében az illegális migránsok, az embercsempészek és a rendőrök sem sérültek meg. 

Embercsempészés bűntett miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hivatalos személy elleni erőszak bűntett miatt pedig a Központi Nyomozó Főügyészség indít eljárást.

 

Felborult a menekülő embercsempész

Legutóbb péntek éjjel borut fel az autójával egy menekülni akaró embercsempész, több illegális migráns megsérült.

A rendőrök november 11-én 23 óra körül a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda illegális migráció elleni osztály jelzése alapján meg akartak állítani egy lengyel személygépkocsit.

A gépjármű vezetője a rendőri jelzéseket figyelmen kívül hagyta, letért az autópályáról, és Tatabánya területén is nagy sebességgel közlekedett. A sofőr elvesztette uralmát a jármű felett, amely felborulva megállt. Az embercsempész elmenekült.

A járműben hat, magát indiai állampolgároknak valló férfi utazott. A baleset során öten könnyebben megsérültek, egy ember viszont súlyos sérülést szenvedett. Az utasok a rendőri intézkedés során sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A sérülteket az ellátásukat és meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében – visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Rendőrökre is támadt a palesztin

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség közúti veszélyeztetés és hivatalos személy elleni erőszak bűntette, valamint könnyű testi sértés vétsége miatt nyomoz azzal a palesztin férfival szemben, aki a rendőrökre támadt – közölte múlt héten a Központi Nyomozó Főügyészség. A 23 éves férfi még október 24-én, 22 órakor az M5 autópályán Budapest irányába közlekedett egy német kisbusszal, amelyben 26 külföldi, hazánkban illegálisan tartózkodó személyt szállított. A rendőrök intézkedni akartak a férfival és utasaival szemben, a kisbusz vezetője azonban figyelmen kívül hagyta a megállásra utasító jelzéseket. 

Az embercsempész legalább 30 kilométeren át menekült, közben a közlekedés más résztvevőiének, valamint utasainak életét is közvetlenül veszélyeztette, amikor áttért a szembejövő sávba, és az onnan érkező kamion elől csak két-három méter távolságra tért vissza a saját sávjába.

A jármű Maglódon ráhajtott egy földútra, ahol hamar elakadt a szántásban, majd a férfi kiugorva menekülni próbált. A férfi a rendőrök megállásra vonatkozó magyar és angol nyelvű rendőri felszólításainak továbbra sem tett eleget. 

Az egyik rendőr utolérte az embercsempészt. A férfi ekkor egy gáz-riasztó pisztolyból leadott egy lövést a tőle egy méter távolságra lévő rendőrre, aki a fülén vérző, nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Az időközben a helyszínre érkező másik rendőr elvette az elkövetőtől a fegyvert, aki ekkor paprikaspray-vel fújta le őt. 

Végül megbilincselték a férfit, akinél egy megközelítőleg 10 centiméter pengehosszúságú bicskát is találtak a ruházatának átvizsgálása során.

A nyomozó ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a 23 éves férfit, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését. Az elkövető ellen egyébként több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást, amely ügyben elrendelték letartóztatását.

Borítókép: A két elfogott embercsempész (Fotó: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.