Embercsempészeket ítéltek el gyorsított eljárásban

Az embercsempészés súlyosabban minősülő bűntette miatt két esetben is jogerős ítélet született a napokban, mindkettőben gyorsított eljárásban állították bíróság elé az elkövetőket, akiket két év, illetve két év nyolc hónap letöltendő szabadságvesztésre ítéltek. A büntetés letöltése után mindkét embercsempészt kitoloncolják, ugyanis mellékbüntetésül kiutasították őket az országból.

2022. 11. 03. 13:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség az embercsempészés súlyosabban minősülő bűntette miatt gyorsított eljárás keretében bíróság elé állította azt a szerb férfit, aki egy bérelt személyautóban 14 afgánt szállítva az őt igazoltatni akaró rendőrök jelzésére nem állt meg, hanem nagy sebességgel továbbhajtott, majd egy ház vasoszlopának ütközött, végül a sérült járműből kiszállva menekülni kezdett.

A vádirat szerint a szerb férfi – az ügy vádlottja – még augusztus 24-én az ismeretlen megbízójától kapott GPS-koordináták alapján első alkalommal 12 határsértőt szállított sikeresen az osztrák határ térségébe, segítséget nyújtva ezzel az ország területéről történő illegális kilépésükhöz. A vádlott ezért két nap múlva fizetséget kapott, amelyet részben a következő szállítás előkészítésére fordított.

Telefonos alkalmazáson keresztül a szervezővel lebonyolított egyeztetés alapján egy hét múlva a Szerbiában bérelt személyautójába a határ közelében 14, papírok nélküli afgán férfit vett fel és Ausztria felé indult velük.

A Bács-Kiskun megyei rendőröknek alig fél óra múlva Balotaszállás közelében tűnt fel a gyanús jármű, amely a megkülönböztető jelzés ellenére nem állt meg, hanem nagy sebességgel továbbhajtott. Az embercsempész menekülés közben a település főutcáján áthajtva letért az útról, majd egy körbekerített ház vasoszlopának és az azt tartó betontalpnak ütközött. 

A szerb embercsempész még az egyik ülést is kiszerelte a személyautóból, hogy minél több migránst el tudjon szállítani vele (Fotó: ügyészség)

A vádlott a sérült járművel ezután még 200 métert tett meg, majd megállt, kiugrott és futni kezdett, mígnem a járőr utolérte és elfogta. A balesetben nem sérült meg senki. 

A migránsok indulás előtt fejenként 2 200–2 500 eurót helyeztek letétbe, amiből sikeres szállítás esetén a vádlott is kapott volna.

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő szerb férfit vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntette miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állította. A Kiskunhalasi Járásbíróság a férfit a váddal egyezően bűnösnek mondta ki, két év börtönbüntetést szabott ki rá, továbbá négy évre kiutasította Magyarország területéről. Az ítéletet mindenki tudomásul vette, így jogerős.

A másik külföldi elkövetőt a cselekménye után három nappal a Csornai Járásbíróság jogerősen – egyéb rendelkezések mellett – két év nyolc hónap szabadságvesztésre ítélte.

A Győri Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a 21 éves férfit, aki 31 embert szállított át az országon egy furgon zárt rakterében. Őket az osztrák–magyar határ előtt néhány száz méterrel szállította ki a furgonból, majd elhagyta a helyszínt. Az elkövetőt a rendőrök később Kapuváron igazoltatták egy szemtanú vallomása alapján, és megtalálták nála a migránsok számbavételét rögzítő felvételt is.

Az ügyészség a férfit több személynek segítséget nyújtva, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt állította bíróság elé. A bűncselekmény büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

A tavalyi 122 ezerrel és a tavaly előtti 46 ezerrel szemben idén eddig mintegy 229 ezer volt az elfogott és visszaküldött migránsok száma. Ezzel párhuzamosan egyre agresszívebbé válnak a migránsok és főleg az embercsempészek. Nem működnek együtt a határt védőkkel, hanem felveszik a küzdelmet, dobálják vagy csúzlival támadják őket – közölte a napokban Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint az embercsempészek szervezettségét mutatja, hogy olykor „terheléses támadás” alá vetik a magyar határt, egymástól több kilométeres távolságban nagyobb csoportok próbálkoznak meg átjutni, hogy ezzel osszák meg az erőket. Közlése szerint a Szegedi Fegyház és Börtönben már 20 százalék felett van az embercsempészek aránya, ami országosan 10 százalék. A 2500 embercsempész fogva tartása évente mintegy hárommilliárd forintos többletköltséget jelent.

Borítókép: a szerb embercsempész menekülés közben karambolozott az autójával (Fotó: ügyészség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.