időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo
Az ellenzék korábban szidta a korlátozást, most megszorításokról beszél és kommunistázik

Össztüzet zúdított a kétszínű baloldal a kormányra

Gabay Dorka
2022.12.08. 07:10
Össztüzet zúdított a kétszínű baloldal a kormányra

Egyes ellenzéki pártok egy éve még szorgalmazták és alapvetően helyes döntésnek tartották azt a benzinárstopot, amelynek eltörlését most a kormányzati kudarc beismerésének tartják. A DK például korábban ellenezte a döntést, ma azonban elítéli és megszorításnak nevezi a benzinár emelését.

Saját korábbi álláspontjukkal teljesen szembemenve bírálták az ellenzéki pártok a kormány hétfőn meghozott, az üzemanyagárak befagyasztásának eltörlését célzó döntését. – Az árnyékkormány elutasítja az új kormányzati megszorítást, a brutális benzináremelést – mondta tegnap Varju László, a DK országgyűlési képviselője, aki szerint a benzin árának emelése csak rontani fog a magyar gazdaság és a magyar emberek, családok helyzetén. Hasonlóan nyilatkozott tegnap Molnár Csaba, a Gyurcsány-párt EP-képviselője is, aki arról beszélt, hogy „a kormány kétszáz forinttal emeli a benzin árát”. – Folytatódnak a megszorítások és a hazudozás – tette hozzá. 

Érdekes, hogy Dávid Ferenc, a DK gazdasági szakértője idén nyáron még mindennek az ellenkezőjét hangoztatta. A Gyurcsány-párt gazdaságpolitikusa az ATV egyik adásában azt mondta, nyugodtan az egekbe lehet emelni a benzin árát, a magyarok úgyis kifizetik majd.

Dávid Ferenc egyébként nem először nevezte pazarlásnak az élelmiszer- és a benzinárstopot, ahogyan a rezsicsökkentést is. A Gyurcsány-párti politikus a Szeged TV adásában úgy fogalmazott, a hasonló intézkedések nem fenntarthatók, ezért a versenypiaci árakat ráterhelné a lakosságra, amelynek minderre a spórolást javasolta ellenszerül.

„Mára világossá vált, hogy az üzemanyag-ársapka működésképtelen. A kormány több mint egy éve használta a kommunista időket idéző ársapkát” – így reagált a Jobbik a kormány tegnapi döntésére. Pedig egy évvel ezelőtt még Dudás Róbert, a párt akkori és jelenlegi országgyűlési képviselője több parlamenti felszólalásában is azt szorgalmazta, a kormány fagyassza be az üzemanyagok árát, miként azt Horvátországban is tették.
A párt még tüntetést is tartott Mátészalkán Jakab Péter korábbi Jobbik-elnök vezetésével. 

A kormány tavaly novemberben meghozott, ársapkát bevezető döntése után pedig a Jobbik azt állította, „a kormány végre hallgatott a Jobbik javaslatára, és befagyasztotta a benzin árát”, amit tegnap kiadott közleményükben már „kommunista időket idéző” döntésnek neveztek.

A Jobbik mellett az MSZP is saját sikereként kommunikálta egy éve az ársapka bevezetését. A szocialisták egy évvel ezelőtt még úgy fogalmaztak, „rengetegszer elmondtuk az elmúlt napokban, hogy tarthatatlan a benzinár, és azonnali kormányzati beavatkozásra van szükség. A Fidesz-kormány végre belátta, hogy igazunk van, nem tudjuk, mi tartott eddig, hogy meghozzák a döntést.” Tegnapi közleményükben azonban már úgy fogalmaztak: a benzinársapka eltörlése egy újabb kormányzati kudarc bizonyítéka. A párbeszédes Burány Sándor egy éve még jó hírnek nevezte a benzinárstopot, a párt viszont ma már kormányzati kudarcról beszél ennek kapcsán.

A kormány képtelen kezelni a válságot, ezt mutatja a benzinen lévő ársapka kivezetése – állítja Márki-Zay Péter, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, aki annak idején be sem vezette volna a háztartásokat segítő intézkedést. Korábban több alkalommal is leszögezte, hogy semmilyen szociális komponenst nem tart indokoltnak a benzinárban.

Borítókép: Molnár Csaba (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.